Publicerad 2024-04-22

En lyckad dag om levande vatten på Hälsingegård Ol-Anders

Söndagen 7 april anordnade Biosfärområde Voxnadalen en uppskattad temadag om Levande Vatten vid Hälsingegård Ol-Anders i Alfta, där över 60 besökare kom för att fördjupa sin förståelse för naturvård och ekosystemtjänster i vatten.

Anders Persson, Länsstyrelsen, föreläser om Rivers of Life-projektet.

 

Anders Persson från Länsstyrelsen levererade en inspirerande föreläsning om Rivers of Lifes insatser för att återställa Voxnans vattendrag, belysande projektets ambition att återskapa naturvärden som förlorats under tidigare flottningsepoker.

Den yngre publiken engagerades av Per Dahlgren från Sportfiskarna, som ledde en spännande prova-på-aktivitet. Barnen fick chansen att lära sig fisketeknik med kastspön, där de med hjälp av magneter "fiskade upp" metallfiskar, och alla deltagare vann varsitt metspö som en del av upplevelsen.

Kreativiteten var i centrum på Barnens Världsarv, där besökare i alla åldrar målade träfigurer av gäddor och abborrar, vilket blev en uppskattad och färgstark aktivitet.

Naturskyddsföreningen Bollnäs stod för en av dagens utställningar, där de presenterade sitt arbete med återställningen av Mödänge våtmark, vilket gav besökarna en inblick i ett lokalt projekt. Föreningen Flottarleden fanns också på plats med en utställning om Flottarleden. Dessutom kunde besökarna utforska Hartijoki-metoden för vattenrestaurering och testa sina kunskaper i en lärorik tipspromenad.

Café Agnes blev en naturlig mötesplats för föreläsningar och samtal om vattenvård, där deltagarna kunde njuta av gott fika i en avslappnad miljö.

Stort tack till alla inblandade, Hälsingegård Ol-Anders, Rivers of LIFE , Sportfiskarna, Naturskyddsföreningen Bollnäs och Föreningen Flottarleden, för en välorganiserad och inspirerande dag!

 

 

Per Dahlgren från Sportfiskarna lär barn hur man hantera ett kastspö.