Val av skola

Här hittar du information om skolplacering till förskoleklass, val av skola, byte av skola samt hur det går till om man önskar plats i förskoleklass/grundskola i annan kommun.

Inför skolplacering till förskoleklass

Placeringsskola

Med placeringsskola menas den skola som barnet tillhör utifrån skolpliktsområde. Alla adresser i kommunen är kopplade till specifika skolpliktsområden. Barnet tillhör därmed den skola till vilken folkbokföringsadressen (den adress barnet är skrivet på ) tillhör. Till denna skola är barnet prioriterat men inte garanterad en plats. Vid uppnådd maxkapacitet tillämpas bestämda urvalskriterier, i första hand närhetsprincipen.

Skolplacering

Val av skola inför förskoleklass

Vid önskemål om skolbyte finns möjlighet att lämna in en ansökan via blankett. Ansökan ska vara inkommen till barn- och utbildningsförvaltningen senast den 7:e februari. Ingen ansökan behandlas före sista ansökningsdatum. Har ett barn två vårdnadshavare ska båda vara överens om i vilken skola barnet ska gå.

Urvalskriterier

  1. Närhetsprincipen
    Alla elever har enligt skollagen rätt till en skola med närhet till hemmet. Vårdnadshavares önskemål får därmed inte gå ut över en annan elevs rätt till placering vid en skola nära hemmet. Det brukar kallas för närhetsprincipen. I vissa fall kan flera skolor bedömas som likvärdiga ur kommunikationssynpunkt, även om de inte ligger på samma avstånd från hemmet. Närhetsprincipen innebär alltså inte alltid att en elev har rätt att bli placerad vid den skola som ligger allra närmast hemmet.

  2. Relativa närhetsprincipen
    Den relativ närhetsprincipen innebär att ingen elev kan garanteras plats eller förtur till den närmaste skolan. Varje elevs avstånd till sökt skola och andra närliggande skolor sätts i relation till andra elevers motsvarande avstånd. Kommunen använder relativ närhet för att alla barn ska få plats på en skola så nära hemmet som möjligt.
    • Avståndet mellan barnets folkbokföringsadress och den valda skolan mäts.
    • Avståndet till den valda skolan jämförs med avståndet till den närmaste eller näst närmaste skolan för att få fram skillnaden i avstånd. Skillnaden är den relativa närheten.

Val av förskoleklass/grundskola i annan kommun

De som önskar plats för sitt barn i en skola i en annan kommun, tar kontakt med den aktuella skolan, som avgör om det finns plats. Vårdnadshavare ansvarar själva för att bevaka om barnet erbjuds plats. Placerande kommun eller skola ska kontakta barn- och utbildningsförvaltningen, i kommunen där barnet är folkbokförd, som beslutar om godkännande. Först därefter kan eleven tas emot.

Byte av skola

Vårdnadshavare som önskar placering på en annan skola i kommunen för sitt barn ansöker via blankett. Skolan bereder plats för barnet om och när så är möjligt, men sker i möjligaste mån i samband med terminsskiften, om inte särskilda skäl föreligger. Det är viktigt att båda vårdnadshavare skriver under ansökan.

Överklaga beslut om skolplacering

Om Du som vårdnadshavare inte är nöjd med det fattade beslutet har du, enligt Skollagen 28 kap. 12 §, möjlighet att överklaga beslutet hos Skolväsendets överklagandenämnd. Beslutet måste överklagas inom tre veckor från det att du tog del av beslutet.

 

Senast uppdaterad