Slutdatumet för det här evenemanget har passerat.

Fältseminarium/exkursion: I bombmurklans tid

Som en del av Grannskapsateljén bjuder Caroline Mårtensson med flera in till fältseminarium i Galtryggen. Under fältseminariet får vi slå följe med varandra och röra oss i de sällsynta spåren av bombmurkla, längs med naturstigen vid Galtryggen och Voxnans drivande vattenspeglar.

Programmet är en del av det konstnärliga residenset Grannskapsateljén och arrangeras av Kultur Gävleborg och Ovanåkers kommun i samarbete med biosfärenheten Voxnadalen, Naturskyddsföreningen och Bollnäs kommun.

Bombmurklan är en av Sveriges fem fridlysta svampar. Den hänförande, lite mystiska svampen, vars fruktkropp först blir synlig någon gång mellan februari och maj, har ett relativt outforskat lev­nadssätt. Om vi inte känner till arterna i våra närmiljöer och hur de ekologiska systemen hänger samman, hur ska vi då kunna värna dem?

Tvärvetenskapliga vandringar är en återkommande metod under Caroline Mårtenssons konstnärliga fältstudier och blir ett sätt att sammanföra och dela olika erfarenheter i förhållande till en särskild plats och dess nyansrika betydelser. Genom dessa vandringar, som sedan ligger till grund för konstnärens fortsatta reflektion och gestaltande arbete, förenas flera röster och perspektiv.

Under fältseminariet får vi därför slå följe med varandra och röra oss i de sällsynta spåren av bombmurkla, längs med naturstigen vid Galtryggen och Voxnans drivande vattenspeglar. Tillsammans med inbjudna gäster får vi möjlighet att utveckla vår ekologiska läskunnighet, så att vi kan skärpa våra sätt att se och synliggöra den mångfald av arter som är en del av våra grannskap.

Medverkande:

Caroline Mårtensson (konstnär), Mats Ahlberg (författare och förläggare), Sara Holmgren (forskare, SLU), Stefan Olander (naturguide), Edvin Kronberg (vattenvårdshjälte), Tommy Vestersund (limnolog, Bollnäs kommun) och Erik Anderman (verksamhetsutvecklare inom konst, Kultur Gävleborg)

Hitta hit!

Vi ses på parkeringen vid hembygdsgården, som ligger på höger sida om du kommer från väg 296, strax innan du passerar bron. (Det går även att parkera vid rastplatsen vid Galttjärn.)

Stövlar rekommenderas och kläder efter väder. Ta gärna med lupp.

Begränsat antal deltagare

o.s.a. senast 12 maj till: erik.anderman@regiongavleborg.se

Information

Datum: 14 maj
Tid: 14.00 - 16.00
Plats: Galtryggen
Adress: Övre Hammarvägen 52, Voxnabruk
Pris: Gratis

Arrangör: Region Gävleborg i samarbete med Biosfärområde Voxnadalen
Tfn: 026-53 11 96
E-post: erik.anderman@regiongavleborg.se

Senast uppdaterad