Slutdatumet för det här evenemanget har passerat.

Filmvisning och nattflystudier: Innan ridån faller

Varmt välkommen till ett kvällsarrangemang där vi med hjälp av naturinventerare och nattflystudier får möjlighet att närma oss mörkrets alla insekter. Tillsammans kan vi få syn på arter som vi kanske annars inte hade noterat eller ägnat någon vidare tanke, trots att de finns där i det omgivande landskapet.

Programmet är en del av det konstnärliga residenset Grannskapsateljén och arrangeras av Kultur Gävleborg och Ovanåkers kommun.

Nattflystudien inleds med en filmvisning av Caroline Mårtenssons videoverk Innan ridån faller (2022). Genom filmens väv av sekvenser förenas tre olika situationer och historiska sammanhang. Här sammanflätas insektsobservationer utifrån en särskild plats, en dokumentation av den biologiska mångfaldens villkor i förhållande till två militära övningsfält i södra Sverige och ett samlat material av amatörfilmer från slutet av 1960-talet, inspelade några år efter utgivningen av Rachel Carsons bok Tyst vår och starten för den moderna miljörörelsen. Mot bakgrund av dessa motiv och miljöer framträder en tillvaro där vi befinner oss på gränsen till en ekologisk kollaps. Men kanske hinner vi fortfarande inleda en mer ömsesidig relation med den flora och fauna som vi delar våra omgivningar med, få möjlighet att lära känna de komplexa samspelen i våra ekosystem bättre och formulera nya begrepp för hur vi kan ingå i den värld som vi alla lever i?

Begränsat antal deltagare

o.s.a. senast 12 maj till: erik.anderman@regiongavleborg.se

Hitta hit!

kl. 20.00 möter Stefan Olander upp besökare på parkeringen vid bäcken i Söderomsjön för gemensam promenad upp till Skalens fäbod, Söderomsjön 340. Programmet startar sedan vid 20.30 och pågår som senast till 22.30.

Kläder efter väder rekommenderas!

Information

Datum: 16 maj
Tid: 20.00 - 22.30
Plats: Skalens fäbod
Adress: Söderomsjön 340, Viksjöfors
Pris: Gratis

Arrangör: Region Gävleborg i samarbete med Biosfärområde Voxnadalen
Tfn: 026-53 11 96
E-post: erik.anderman@regiongavleborg.se

Senast uppdaterad