Bildspecial: Julstämning på gator och torg

Nu har gatuavdelningen julpyntat gator och torg med julbelysning och granar. Vi har besökt både Alfta och Edsbyn för att spana in årets julutsmyckningar som vi hoppas ska sprida glädje i vintermörkret.

Under senhösten efterlyste vi granar som skulle få stoltsera som julgranar i Edsbyn och Alfta. Och granar fick vi! Granen i Edsbyn är skänkt av Familjen Johansson i Våsbo och Alftas gran är skänkt av Acke Mårtensson i Grängsbo. Ett stort tack för ert bidrag!

Arbetet med granarna och julutsmyckningen står Gatuavdelningen för. Och arbetet som läggs ner för att glädja invånarna är stort. Mest pyssel är bockarna Hubert och BP som står på Södra torget i Edsbyn samt en bock som står i Alfta. Här hämtas 18 kubikmeter fina och täta grankvistar som sedan buntas ihop till knippen och sedan fästs med ståltråd på bockarnas skelett. Totalt tar det tre personer en arbetsdag att göra en bock.

Vi frågade Mikael Östling, driftchef på Ovanåkers kommun vad som är det bästa med att få vara en del av att göra julfint i kommunen.

Att med enkla medel använda dekoration under lång tid uppskattas av många. Det bästa är helt klart julbelysningen och sommarblommorna som är det som uppskattas mest! Säger Mikael.

När Mikael får frågan om hur många lampor som finns i julbelysningen måste han räkna efter. Och efter en stunds räknande får vi att siffran är cirka 14 060 (!) ljuskällor som tillsammans lyser upp Edsbyn och Alfta i vintermörkret.

Vi kunde givetvis inte låta bli att fråga om han själv har något favoritpynt.

Jag har en svaghet för tomtarna i rondellen i Alfta och de små julgranarna i Edsbyn. Måste jag välja så blir det tomtarna! Men som helhet tycker jag att Alftapyntet är finare än i Edsbyn, det blir häftigare när det är mer samlat på ett ställe. Det tycker jag trots att jag är Edsbybo själv! Säger han med ett leende.

Två julbockar i granris med julbelysning.

Julbockarna BP och Hubert pryder södra torget i Edsbyn.

Julgranar på rad med julbelysning.

Små granar har satts upp runt södra torget i Edsbyn.

Alftas rondell pryds av en stor fin julgran som har sällskap av grantomtar.

Senast uppdaterad