Anders och Azras passivhus i Knåda.

Bygger passivhus i Knåda

I början av 2019 besökte vi Anders Wängefors och Azra Avdic som bygger passivhus i Knåda, strax utanför Edsbyn. Nu har huset kommit på plats och utsidan är klar. Vi var så klart nyfikna på hur bygget går.

- Bygget har gått superbra. Vi hoppades på att få allt utvändigt klart innan vintern, och det har vi lyckats med, säger Azra.

Fasaden är en impregnerad granpanel. Tanken är att den ska få väderpinas och få ett naturligt slitet uttryck. Huset är ett så kallat passivhus som skapas av ett energieffektivt byggande, att husets värmebehov ska ligga under en viss gräns.

Anders och Azra ville ha en skogstomt med naturnära känsla och bo avsides men med cykelavstånd till Edsbyn. Att de fick en fin utsikt var en bonus.

- Vi är supernöjda med att slopa gräsmattan och få skogen in på knuten. Det kommer bli en bra kontrast till insidan. Vi har haft rogivande rastpauser med ljudintryck från blandat fågelkvitter och en sagolik utsikt, säger Anders.

- Det finns så många vackra skogstomter i kommunen men här fick vi även närhet till en redan befintlig väg och friluftsområdet Kygelvallen, säger paret.

Det närmaste i byggprocessen är att få all teknik på plats och all isolering så att de kan jobba i värme under vinterns kallare dagar.

Här kan du läsa artikeln från våren 2019

Anders och Azra vid sitt husbygge

Senast uppdaterad