Det är lätt att göra allemansrätt!

Allemansrätten är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi gör allemansrätt när vi visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor. Det är lätt att göra allemansrätt!

Tack vare allemansrätten har du möjlighet att röra dig fritt i naturen – med hänsyn till djur, natur, renskötare, markägare och andra du möter. Det vi känner till bryr vi oss om – naturupplevelser bidrar till att vi får en förståelse och ett engagemang för naturen och miljön.

Det är allemansrätten som ger oss möjlighet att vistas i naturen. Den gör att vi alla kan tälta, vandra, bada, paddla, åka skidor, plocka svamp och bär och mycket mer. Du använder den när du rastar hunden i skogen eller har en picknick med kompisarna.

Allemansrätten är en unik möjlighet. Den innebär (bland annat) att vi kan röra oss fritt i naturen, plocka bär och svamp och övernatta ett par nätter i tält nästan var som helst. Det är helt enkelt bara att tacka och bocka – och ta emot solnedgångar på första parkett, en smak av höstens första blåbär, grillkvällar på stranden och möjligheten att andas skogsluft på lunchen.

Allemansrätten bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Vi är schyssta mot djuren, visar hänsyn till markägare och tar hand om naturen. Det är lätt att göra allemansrätt!

Mer information hittar du på naturvardsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips för att göra allemansrätt!

  • Vandra i fjällen? Betrakta gärna de vackra renarna på håll och vänd sedan om. Tips: ta med en kikare.
  • Gå över en åker? Det går bra på vintern om marken är frusen. Välj en annan väg när gräset växer eller om åkern är nysådd.
  • Är du hundägare och uppskattar att vara ute i naturen? När djuren har ungar behöver du ha extra koll så att din hund inte stör dem.
  • Skogspromenad? Härligt! Välj en annan väg om det är nyplanterat eller om avverkning pågår.
  • Cykla? Ja! Välj en annan dag eller plats om marken är blöt och kan skadas.
  • Grilla på stranden? Mysigt! Använd helst en färdig eldstad. Torrt? Vet du var du kollar om det är eldningsförbud?

Senast uppdaterad