Viksjöfors IF Frisbee är en av de som blivit drabbade av stölderna.

Skadegörelse och stöld vid Celsiushallen i Edsbyn

Under en tid har det varit stökigt på Celsiusområdet i Edsbyn. Såväl stölder som skadegörelse har skett på området och för kommunen och det kommunala fastighetsbolaget AEFAB börjar tilltagen bli kostsamma.

Under tisdagsmorgonen upptäcktes en stöld från en av kommunens bilar som stått parkerad utanför Celsiushallen. Stölden har troligtvis skett natten till tisdagen. Samma natt har boende i området både hört och sett att det rört sig människor runt byggnaderna, men även på taket av skolan. Med anledning av den olycka som nyligen skedde då ett barn föll från ett tak och avled av sina skador, så är rörelserna uppe på skoltaket mycket oroväckande. Konsekvenserna av ett felsteg kan bli förödande.

Man har dragit upp elstolpar som precis blivit monterade och även tagit sig in i den bod som Viksjöfors IF Frisbee har på området. Viksjöfors IF har blivit av med diverse verktyg ur sin redskapsbod, korgar ute på discgolfbanan har blivit välta, bänkar har kastats runt och discar låg utspridda över ytorna när föreningen kom till platsen för att se över sina saker.

– Det är oerhört frustrerande att detta sker och i denna omfattning. Det är kostsamt att åtgärda såväl skador som stölder. Resurser som kunnat gå till andra saker, säger Monica Liljemark som ansvarar för brottsförebyggande arbete i Ovanåkers kommun.

Även Aefab har blivit hårt drabbade av skadegörelsen. Laddboxarna utanför Celsiusskolan som precis blivit nedgrävda har dragits upp ur marken och motorvärmarcentralen har slagits sönder.

– Det som har skett med motorvärmarcentralen är riktigt farligt. Dels så hade det kunnat ske saker vid själva sabotaget. Sen stod centralen sönderslagen i ett dygn eller två, och då utan de beröringsskydd som är tilltänkta, berättar Joel Lind, Eltekniker och brandskyddsansvarig hos Aefab.

Bland annat en karta över Bäckområdet har blivit vandaliserad och hamnat på marken.

Motorvärmarcentralen har varit farlig både vid själva skadegörelsen, och sen efteråt när den stått öppen utan beröringsskydd.

Senast uppdaterad