Topp fem i Sverige på andel behöriga lärare

Under det senaste året har antalet behöriga lärare i skolan ökat i Ovanåkers kommun. Så pass mycket att vi nu kan stoltsera med att vara topp fem bland skolorna i Sverige som har högst antal behöriga lärare.

Tidigare år har kommunen legat bra till i undersökningen som Sveriges lärare gjort på antalet behöriga lärare i skolan. Sedan förra året så har alltså antalet behöriga lärare i våra skolor ökat. I oktober 2023 hade 84 procent av lärarna i grundskolan lärarlegitimation. Och med det är vi topp fem i Sverige. Av de sammanlagt 102 heltidstjänsterna i grundskolan i Ovanåkers kommun (motsvarande 119 lärare) var det 86 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Agneta Persson, tillförordnad skolchef på Ovanåkers kommun berättar vad hon tror är orsaken till att vi har så pass hög lärarbehörighet i kommunen.

Stabilitet i ledning och styrning är en viktig faktor. Rektorerna gör ett fantastiskt arbete de har arbetet strategiskt över tid gällande kompetensförsörjningen i skolan. Det partsgemensamma arbetet utifrån HÖK-avtalet är en framgångsfaktor utifrån kompetensförsörjning, arbetsmiljö, arbetsorganisation, löneöversyn och friskfaktorer.

Skolchefen har tillsammans med kvalitetsutvecklare Lars Forsblom träffat alla skolenheter för att ha kvalitetsdialoger. Utifrån det systematiska kvalitetsarbetet så har de sett många stora framgångar hos lärarna och rektorerna som gör det bästa för elevernas utbildning.

Attraktiva arbetsgivare skapar förutsättningarna och arbetar systematiskt tillsammans och gör varandra bra! I Ovanåkers kommun får du arbeta med behöriga lärare där alla är mån om verksamheten. Det finns en kollegial anda och bra förutsättningar där vi alltid satsar på kompetensutvecklingsinsatser, arbetskläder, anställningstrygghet och bra försäkringar, berättar Agneta.

Lärarbehörigheten sjunker med minst en procentenhet i sammanlagt fem av tio kommuner i Gävleborgs län, men i Ovanåker är alltså trenden en annan där andelen behöriga lärare alltså går upp.

(Källa: lärarkollen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)

Senast uppdaterad