
Utskrift från www.ovanaker.se
Till dig som väljer matdistribution från Ovanåkers kommun

Hur fungerar det
Varje vecka får du en matsedel med 9 rätter att välja på. Där du ska kryssa i vad du vill ha för maträtter levererade. Lämnas till den som levererar maten. Senast inlämningsdatum står på beställningslistan.
Kostnader och beslut
Hemleverans av matlådor levereras från Sunnangårdens kök. För denna insats krävs en ansökan till biståndshandläggare. Kontaktuppgifter hittar du längre ned på sidan.
Priser:
Per matlåda: 62 kr/st
Månadsavgift för hemleverans: 472 kr/månad
Om maten
Om du har problem med vissa ingredienser eller om det är något du inte tycker om väljer du en annan maträtt.
Maten i matlådan innehåller energi som täcker en fjärdedel av ditt dagsbehov. För att måltiden ska bli komplett bör du komplettera den med dryck och bröd. Drick gärna mjölk som måltidsdryck eftersom den innehåller många bra näringsämnen. Frukt och grönsaker innehåller värdefulla vitaminer.
För att få hela dagsbehovet av energi och näring så bör man komplettera med ytterligare ett mål lagad mat samt frukost och flera mellanmål.
Om man har tugg eller sväljsvårigheter så kan man beställa annan konsistens på maten.
Grov paté - maten är lätt att dela med gaffel.
Timbal - maten är mjuk, slät och har en sammanhållande konsistens, typ omelett och du kan äta den med gaffel eller sked.
Specialkost kan beställas om man har allergi, intoleranser eller religiösa etiska skäl.
Vad ingår i matleveransen?
- Huvudkomponent (kött, fisk, fågel eller ägg)
- Potatis, ris, pasta eller motsvarande
- Grönsaker
- Tillbehör såsom sylt, vaniljsås, gelé när det står på matsedeln
- 9 rätter att välja på för en vecka
Tips på mellanmål och kvällsmål
- Smörgås med pålägg
- Gräddglass
- Kräm med mjölk eller gräddmjölk
- Fruktyoghurt
- Risifrutti/Mannafrutti
- Fil/yoghurt med krossade pepparkakor
- Fil/yoghurt med flingor
- Konserverad frukt eller bär med grädde eller glass
- Fruktsoppa med mandelbiskvier/grädde
- Skorpor/kex med smör och ost
- Småkakor, kaffebröd
- Ägghalva med kaviar
Tips på tillbehör till maten
- Rödbetor
- Lingonsylt
- Inlagd gurka
- Gelé
- Ketchup
- Senap
Hur värmer du den kylda maten bäst?
I mikrovågsugn
- Värm på tallrik med Micro lock över det ger bästa resultat
- Värm på full effekt i 1½-2 minuter känn efter om maten behöver värmas mer, värm då ytterligare ½ minut
- Tänk på att värmen i mikrovågsugnen går utifrån och in. Lägg därför det som ska värmas längsta tiden längst ut
Andra tips
- Lägg såsen på köttet alternativ värm sås och potatis men låt köttet vara kallt
- Lägg fläsk till pölsa uppe på pölsan
- Späd soppor som är lite för tjock innan värmning
- Värm blodpudding i lite mjölk
- Slå på grädde eller en klick fett på pytt i pannan
- Värm pannkakor i stekpannan med lite fett, mjölk eller grädde
I vanlig ugn
Stick hål i plastfilmen för varje fack innan maten värms. Värm maten i 25-30 minuter i 100-125 grader. Servera maten på en tallrik och njut av en god måltid.
Kontakt
Kostchef
Erik Samuelsson
Tfn 0271-570 21
Mobil 070-310 40 59
E-post erik.samuelsson@ovanaker.se
Biståndshandläggare
Tfn 0271-570 00 (vx)
E-post socialtjansten@ovanaker.se
Telefontid biståndshandläggare
Måndag, onsdag, torsdag och fredag: 08:30-09:30
Tisdag och torsdag: 15:00-16:00