Skylt med texten Här kan du rösta

9 juni är valdagen för EU-valet – arbetet är redan igång

Att arrangera ett val innebär mycket arbete och totalt involverar det ca 60 personer som jobbar under förtidsröstning och på valdagen. Men det största arbetet är förberedelserna som två medarbetare under kommunstyrelseförvaltningen jobbar med under en längre tid, Yanina Westergren och Klas-Åke Säll.

Förderedelserna består bland annat av att beställa valmaterial, kurser/träffar med Länsstyrelse och Valmyndighet, dokumentation och logistik så att allt ska fungera inför förtidsröstning och valdag.

Redan under februari månad började förberedelserna för att rapportera in vilka vallokaler som Ovanåkers kommun har. Det finns 5 st vallokaler och under valdagen jobbar ca 6 personer/vallokal med att ta emot röster. I varje lokal ska finnas en ordförande, en vice ordförande och fyra röstmottagare. Alla dessa personer får utbildning för sitt uppdrag. Klas-Åke Säll och Yanina Westergren, lägger mycket arbete på att få ihop allt som ska ske både före, under och efter valet.

-Till det här valet gick vi ut med en platsannons och sökte personer som ville jobba. Vi är beroende av att det finns personer som kan ta på sig det viktiga uppdraget att se till så att valet genomförs på ett så bra sätt som möjligt, säger valsamordnare Yanina Westergren.

Från och med 22 maj kan man förtidsrösta vid två lokaler och där ska det också finnas bemanning (Sunnangården i Alfta och fd Södra skolan i Edsbyn). Yanina Westergren:

- Trenden de senaste åren och valen har varit att fler och fler förtidsröstar.

Varje väljare kommer att få ett röstkort hemsänt i brevlådan, där finns mer information.

Senast uppdaterad