En hand som håller i en orange ringblomma

En vecka fri från våld

20-26 november infaller "En vecka fri från våld", och den 25 november är det den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallad Orange Day.

En vecka fri från våld 20-26 november

Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem. Under den nationella kampanjveckan "En vecka fri från våld" sprider vi kunskap om våld i nära relation - om hur det kan förebyggas samt vilken hjälp som finns att få.

Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av en man hon har eller har haft en relation med och vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet. Arbetet mot våld pågår hela året men under kampanjen "En vecka fri från våld" sätter vi extra fokus på det förebyggande arbetet som pågår i kommunen och länet.

En vecka fri från våld är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som belyser det förbyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor samt våld i nära relation. Initiativet kommer från Unizon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och MÄN och stöds bland annat av Länsstyrelserna, Sveriges Kommuner och Regioner och Jämställdhetsmyndigheten.

Unizon - En vecka fri från våld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MÄN - En vecka fri från våld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Orange day 25 november

En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och ett folkhälsoproblem sträcker sig över lands-, klass- och åldersgränser.

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.

Orange Day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

Historien bakom 25 november och Orange Day Länk till annan webbplats.

Orange day - UN women Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Tysta filmen" Våld i nära relation - vi hjälper dig!

Här ska det vara en video.
För att visa den, hantera cookies och tillåt funktionella cookies, sen uppdatera sidan.

Eller visa videon i nytt fönster.

Behöver du hjälp?

Blir du utsatt för fysisk eller psykisk våld, eller känner du dig hotad av din partner? Till socialtjänsten kan du som har blivit utsatt för hot och våld i en nära relation få hjälp och stöd, men också om du befarar att någon i din omgivning far illa. Mer information hittar du här:

Hot och våld i nära relationer Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad