en person som laddar telefonen genom en powerbank

Beredskapsveckan 2023 - Öva!

Vecka 39 pågår Beredskapsveckan, som är är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Temat för årets Beredskapsvecka är "Öva!".

Med årets tema Öva! vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få fler människor att gå från tanke till handling och ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap så att man klarar sig en vecka utan samhällets stöd vid kriser och krig.

Genom att öva blir man medveten om sin egen förmåga och vad man behöver göra för att stärka sin hemberedskap. Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. Enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer, kan bidra till det.

Utmaningen 7 dagar - Klarar du krisen?

Plötsligt går elen. Internet fungerar inte, det finns inget vatten i kranen. Du försöker ringa men signalerna går inte fram. Dagarna går. Det blir kallt inne, maten i kylen blir dålig och ditt betalkort fungerar inte.

Vid en kris är det viktigt att veta hur du ska agera. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre. Samtidigt är det viktigt att hjälpa andra. MSB har tagit fram utmaningen 7 dagar som ska hjälpa dig att utmana dig själv med olika scenarion.

Med dessa kan du öva och diskutera med andra eller fundera på egen hand. Se hur du klarar det utifrån din nuvarande verklighet.

"Sju dagar" bygger på ett påhittat scenario. Sätt dig in ordentligt i varje utmanande situation som uppstår och gör sedan de val som bäst ökar dina chanser att klara dig.

Utmaningen tar ca 15 minuter att göra.

Delta i utmaningen här:

Vidare till utmaningen 7 dagar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Checklista: Bra saker att ha hemma

Här finns tips på saker som är bra att ha hemma vid en kris i samhället. Tänk också på vad ni kan dela på och vad ni kan låna av varandra.

  • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
  • Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
  • Flaskor och dunkar med rent vatten.
  • Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
  • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
  • Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
  • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
  • Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
  • Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
  • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
  • Extra batterier, laddade powerbanks.
  • Kontanter, om betalkort slutar fungera.
  • Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.
saker som är bra att ha hemma vid en kris

Foto: www.msb.se

Preppa för en vecka!

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

Gör en plan för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden under sju dagar. Du kan behöva anpassa efter just ditt hushålls behov och förutsättningar. Finns det något annat du eller dina närstående behöver en vanlig vecka?

När du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Du som vanligtvis behöver stöd i vardagen har rätt att få den hjälpen även i en kris, men det kan se annorlunda ut, eller dröja.

En person som lagar mat på ett stormkök i mörker

Besök Edsbyns bibliotek under Beredskapsveckan

Edsbyns bibliotek kommer att skylta med böcker på teman relaterade till krisberedskap, och ha en tipsrunda där du kan "Testa dina kriskunskaper!".

Här hittar du mer information om våra bibliotek

Senast uppdaterad