Earth hour: Klimatsmart skolmat

Att äta är livsviktigt och gott - men idag äter vi inte alltid hållbart. Maten vi äter orsakar stora klimatutsläpp, övergödning, minskad biologisk mångfald och utarmning av jordens resurser. I våra skolmatsalar och skolkök jobbar vi för att göra så liten påverkan på klimatet som möjligt!

Vi jobbar aktivt med matsvinn. Målet är att halvera matssvinnet till år 2030. Där vi utgår från ett basår 2020 då hade vi 60g per serverad portion. År 2023 var vi nere i 37g per serverad potion. Berättar Erik Samuelsson, kostchef på Ovanåkers kommun

Under 2023 så infördes Klimatlådan, som är ett koncept där skolköket säljer mat som blir över efter serveringen i matsalarna. Ett steg i riktningen för att minska matsvinnet. För att köpa Klimatlådan så behöver man ha en egen matlåda med sig till serveringen för att minska plastavfallet.

Av de varor som skolköken i Ovanåkers kommun köper in är cirka 30% lokalproducerat av producenter runt om i bygden. I matsalarna har man dessutom tagit bort brickorna att bära tallrik och glas på för att minska vattenförbrukningen och användandet av kemikalier i disken.

Vi har köpt in en maskin så vi kan tillverka egna pannbiffar istället för att köpa färdiga. Vi serverar dessutom alltid minst ett vegetariskt alternativ varje dag på våra skolor, berättar Erik.

Du kan själv vara med och göra något för klimatet genom dina val av mat på bordet. Ett första steg kanske kan vara att byta ut din tråkigaste kötträtt mot ett vegetariskt alternativ? Prova att byta ut delar av köttfärssåsen mot bönor och rivna rotfrukter! Att äta vego handlar minst lika mycket om vad du lägger till som vad du plockar bort från tallriken! Fokusera på det du lägger till – inte det du tar bort. Tänk också på att du måste inte bli vegetarian eller vegan för att äta vegetariskt – vego är till för alla!

Såhär äter du mer hållbart!

  • ÖKA – ät mer från växtriket! Det är både klimatsmart och nyttigt att äta baljväxter, rotsaker, kålväxter och fullkorn.

  • MINSKA – ät mindre men bättre kött. Dra ner på köttet! Om du väljer kött – se till att välja miljömässigt bättre kött. Lätt att välja rätt!

  • VÄLJ – köp inte anonym mat. Välj helst certifierat, miljömärkt eller svenskt.

  • SLUTA – släng inte ätbar mat. Lukta, smaka och använd fantasin för att skapa nya måltider av dina rester. Smart för både miljön, klimatet och plånboken!

Senast uppdaterad