En bild pÄ en potatis som stÄr pÄ ett matbord och sÀger "Vill du skÀra ner pÄ ditt matsvinn? Gör det bit för bit!"

Har du svinnsikt? 🌭
29 september Àr Matsvinnsdagen 2023.

Idag, den 29 september, Àr det internationella matsvinnsdagen. Den uppmÀrksammas över hela vÀrlden, Àven i Sverige. I samband med dagen slÀpper Livsmedelsverket en informationskampanj med vardagstips till konsumenter som vill ta bÀttre hand om sin mat och slÀnga mindre.

Som en ÄtgÀrd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen, som Àr den 29 september varje Är. Livsmedelsverket har tillsammans med NaturvÄrdsverket och Jordbruksverket ett pÄgÄende regeringsuppdrag för att arbeta med detta. Du kan lÀsa mer om uppdraget frÄn regeringen i den nationella handlingsplanen för minskat matsvinn:

Nationell handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige LÀnk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att minska matsvinnet i vÀrlden Àr ett viktigt bidrag till klimatet, dÀrför har FN som mÄl i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. En viktig del i arbetet Àr att förÀndra beteendet hos konsumenterna, det vill sÀga i hushÄllen, sÄ att matsvinnet minskar. Men matsvinnet mÄste minska överallt dÀr mat hanteras.

Vad Àr matsvinn?

Matsvinn Àr mat som gÄr bra att Àta men av olika anledningar inte Àts eller dricks upp. Den största delen av matsvinnet uppstÄr i hushÄllen, men mat slÀngs i onödan i hela livsmedelskedjan av mÄnga olika skÀl. Det behövs ocksÄ en mÀngd ÄtgÀrder för att komma Ät problemet. HÀr Àr det viktigt att alla bidrar.

Fakta om matsvinn LÀnk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur mycket slÀngs?

  • Varje Ă„r slĂ€nger hushĂ„ll i Sverige cirka 15 kilo Ă€tbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn Ă€r frukt, grönsaker, bröd och matrester. Förutom detta hĂ€lls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och Ă„r. De produkter som oftast hĂ€lls ut Ă€r kaffe, te och mejeriprodukter.

  • Sammanlagt slĂ€ngs alltsĂ„ 33 kilo mat per person och Ă„r, för en familj pĂ„ tvĂ„ vuxna och tvĂ„ barn handlar det om cirka 130 kilo per Ă„r.

  • Ett matsvinn pĂ„ 15 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nĂ€stan 35 mĂ„ltider per Ă„r för en person (en lunch brukar vĂ€ga ca 400-500 gram).

  • Ett matsvinn som hĂ€lls ut i vasken pĂ„ 18 kilo skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe (rĂ€knat pĂ„ att en kaffekopp Ă€r 2 deciliter = 200 g).

  • För en familj pĂ„ tvĂ„ vuxna och tvĂ„ barn motsvarar matsvinnet en kostnad pĂ„ mellan 3000-6000 kronor per Ă„r.

Hur kan jag göra skillnad?

Du kanske vill ta hand om Àtbar mat bÀttre och undvika matsvinn. Men hur? Storhandla eller inte? Förvara Àgg i kylskÄpet? Frysa in pasta? Avgörande för matsvinn som uppstÄr hemma Àr planering, förvaring och tillagning av mat.

Livsmedelsverkets konsumentundersökningar visar att mÄnga vill minska sitt matsvinn, men saknar sjÀlvförtroende eller kunskap om hur de ska hantera och förvara mat. Eller har svÄrt att sjÀlva avgöra om den gÄr bra att Àta eller inte. I Livsmedelsverkets nya informationssatsning utgÄr vi frÄn vilken mat som slÀngs mest och ger enkla vardagstips som ska leda till att mer mat hamnar i magen.

Livsmedelsverket har jÀttebra tips pÄ hur du kan göra för att minska ditt matsvinn, och hur du kan planera, förvara och tillaga:

Tips för minskat matsvinn (livsmedelsverket.se) LÀnk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

mat

Vad betyder datummÀrkningen egentligen?

Mat blir inte farlig efter bĂ€st före-datum om den har förvarats rĂ€tt. Ett enkelt sĂ€tt att minska svinnet Ă€r dĂ€rför att först titta, lukta och smaka pĂ„ maten. VĂ„ga lita pĂ„ dina sinnen – om maten verkar okej gĂ„r den bra att Ă€ta.

HÀr kan du lÀsa allt om datummÀrkningen pÄ mat och hur man ska förhÄlla sig till den:

Vad betyder datummÀrkningen? (Livsmedelsverket.se) LÀnk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad