Planen invigdes genom att två spelare sparkade ut varsin fotboll på planen medan kommunalråd Hans Jonsson (C) hejar på.

Planen invigdes genom att två spelare sparkade ut varsin fotboll på planen medan kommunalråd Hans Jonsson (C) hejar på.

Konstgräsplanen på Ön är invigd

På måndagskvällen invigdes den nya konstgräsplanen på Ön i Edsbyn tillsammans med Edsbyns IF Fotboll, Unisport och representanter från Ovanåkers kommun.

Efter att enhetschef Monica Liljemark hälsat alla välkomna inledde Sven Miller, ordförande i Edsbyns IF Fotboll, invigningen med att berätta om verksamheten på Ön där det i Edsbyns IF Fotboll är sammanlagt drygt 430 aktiva personer vilket gör föreningen till den största i kommunen.

Erik Höglund från Unisport, som är företaget som har levererat konstgräsplanen, berättade sen om Unisports arbete för att få fram ett så miljövänligt material som möjligt. Konstgräsplanen som nu har lagts är miljöcertifierad och innehåller endast 2 % plast och resten är mineraler. Den tidigare mattan innehöll ett svart ifyllnadsgranulat med mikroplaster som ofta spred sig utanför planens gränser och gärna följde med såväl fotbollsskor som kläder hem efter träningar på planen.

Tack vare bytet till ett miljövänligt material har Ovanåkers kommun fått 1,6 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket. Bidraget har använts till åtgärder för att förhindra spridning av mikroplaster till den omgivande naturmiljön.

- Vi är otroligt tacksamma att vi fick det fina bidraget från Naturvårdsverket. I vårt arbete strävar vi efter att arbeta miljöanpassat och att då få möjligheten att lägga detta konstgräs på en av våra planer i kommunen är mycket positivt, säger Monica Liljemark.


Senast uppdaterad