Personer står runt en stor flerfärgad duk och håller upp den i luften. Färgade lappar med siffror på är utspridda på golvet.

m²-cm - En internationell konferens om dans och musik i matematikundervisning

Under 8-9 januari inbjöds lärare och kulturaktörer till konferensen Maths, Music and Creative Movement, m²-cm. Konferensen innehöll praktiska workshops, seminarier och olika kulturupplevelser för att inspirera och motivera till att arbeta med dans och musik i matematikundervisning.

Konferensen genomfördes i samarbete med det EU-finansierade projektet m²-cm och ett flertal olika samarbetsparter. Helena Ehrstrand från Viksjöforsbaletten tillsammans med ett flertal föreningsaktiva har varit drivande i projektet.

Måndagen 8 januari kl. 13 invigdes konferensen på Röda Kvarn i Edsbyn. Därefter kunde besökarna höra en föreläsning om det framväxande forskningsområdet där modern neurovetenskap möter humanoria, pedagogik och klassiska kulturella aktiviteter. Samtidigt kunde konferensdeltagarna välja att gå till Pingstkyrkan för att delta i en workshop om att lära ut begrepp i matematiken genom musikaktiviteter.

Powerpointpresentation på en bioduk. I presentationen är en punktlista med punkterna "Why do we dance", "Origin of dance", "Dance today", och "Why do you dance". Bredvid punktlistan är några illustrationer av människor som dansar. I förgrunden syns baksidan av en persons nacke.

Under dagens andra pass visade lärare och forskare från Grekland hur en liten grundskola och ett universitet samverkar och korsbefruktar varandra. Parallellt presenterade en lektor från SKH metoden dansmatte för högstadiet i Pingstkyrkan.

Tisdagen inleddes på Röda Kvarn med att Maria Moreno presenterade Alfta spelförening. Hon belyste inkludering, socialt sammanhang, logiskt tänkande och ungt engagemang i glesbygd. Elever och lärare från Viksjöfors skola presenterade två Erasmus+-projekt om att lära läroplansämnen med kulturella uttrycksformer. En dansartist från Oslo analyserade matematiska mönster i dans. Besökarna fick också se på filmer om dans i skolan och matematik. Särskilt spännande var det för filmstjärnorna från Långhed, Melody och Liam, att se filmen ’Från hagen till magen’ på bioduk.

Flygblad med m2-cms logotyp på ligger på en biografstol. I bakgrunden skymtas en bioduk och människor framför bioduken.

I Pingstkyrkan var det samtidigt en praktisk workshop där besökarna fick dansa och låta dansen undervisa dem i matte. Lektor i danspedagogik, Sophia Färlin Månsson från Stockholms konstnärliga högskola, dansade en bok med matteinslag tillsammans med nyfikna pedagoger som arbetar med små barn. Två forskare från Grekland presenterade sitt projekt "Nobeamo" som de skapat för att ge barn möjlighet att experimentera, bygga och konstruera. Dagen avslutades med en föreläsning om kreativ kombination av digital design, deltagande praktik och samtida digitalt skapande för studerande vid Kretas tekniska universitet.

Under dagarna framförde danskonstnärerna Torill Kolsrud och Elias Bäckebjörk uttrycksfulla koreografier. De mötte även fritidsbarn i Roteberg och Alfta där deltagarna fick träna på att åka 5:ans och 7:ans tabell på skridskor.

Rundtur i kommunen

Onsdagen den 10 januari guidades de internationella gästerna runt i Voxnadalens gymnasium, Öjestugan, Viksjöfors skola och Alftaskolan. Man förundrades över att småbarn rullades ut för att sova på rad i vinterkyla. Eftersom besökarna var arkitekter så uttryckte de förvåning över att balkarna i Alftaskolan inte hade några sprickor.

– Har ni inga jordbävningar? frågade de.

Internationella utbyten klargör många outgrundliga frågeställningar.

Senast uppdaterad