Nu byter vi till energisnålare gatulampor!

Ovanåkers kommun ansvarar för 3456 gatulampor. Nu ska dessa bytas ut till energisnålare alternativ. Något som kommer att innebära minskade elkostnader och minskad miljöpåverkan.

De nya lamporna kommer att vara LED, light emitted diods, som även kommer att förses med sensorer för att lamporna inte ska vara tända i onödan. Med anledning av bytet så kommer det även att innebära att hållbarheten på lamporna kommer att öka, och man kommer inte behöva byta ut dem lika ofta som tidigare. Livslängden på LED är längre än den tidigare armaturen. Totalt ska 665 lampor bytas ut i år. Man kommer att börja med platser som Lobonäs, Öjung, Voxna och Runemo med omnejd.

Den nya belysningen är utrustad med närvarostyrning vilket innebär att de lyser med låg effekt när ingen närvaro finns i närheten.

— För djur och natur är en låg ljusförorening bra. Bytet av lamporna innebär en bättre belysning när belysningen faktiskt behövs. Det här bytet är mycket spännande och tekniken är intressant. Den mycket lägre elförbrukningen är också en önskad effekt, säger Ulf Ståhlberg, teknisk chef på Ovanåkers kommun.

Arbetet beräknas påbörjas i juni, men påverkas av leverans av armaturerna från leverantör. Påverkan på framkomligheten på vägarna vid bytena kommer att vara mycket liten.

Senast uppdaterad