Barn som påtar i trädgården

Öjestugans förskola har vunnit Potatisutmaningen!

På Öjestugans förskola i Edsbyn är odlingen en del av verksamheten. Nu har de vunnit Potatisutmaningen!

Det var förra sommaren som Öjestugans förskola deltog i Potatisutmaningen som anordnades av föreningen Odla unga odlare. Nu har förskolan fått besked att de vunnit utmaningen.

Motiveringen lyder: ”Entusiasmen, engagemanget, odlandet och de tydliga, fantastiska bilderna från odlingsutmaningen har inte bara spridit glädje och odlingskunskap på ett pedagogiskt vis till nästa generation, utan även förtjänat ett förstapris då de levererat ett ypperligt resultat av sin odling. ”

Utmaningen bestod i att odla potatis och få så stor tillväxt som möjligt. Öjestugan satte 664 gram potatis och skördade 3324 gram, vilket är en ökning med 400 %.

- Vi har odling som en del av vår verksamhet här på Öjestugan varje sommar. Alla avdelningar är involverade och vi brukar odla exempelvis pumpa, morötter, gurka, ärtskidor och kryddor. Vi ser det som viktigt att förmedla kunskapen om en hållbar framtid, att tidigt lära barnen om sambandet mellan frö och färdig grönsak. Barnen får klämma, känna och smaka, säger förskollärare Jenny Dahlberg.

Vid en skördefest i höstas åts den potatis som barnen satt.

Här finns mer information om Potatisutmaningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad