På lördag är det Earth hour!

Lördagen den 23 mars klockan 20.30 deltar Ovanåkers kommun i Earth Hour - världens största klimatmanifestation. Ovanåkers kommun är med för att bidra till att vända förlusten av biologisk mångfald och begränsa klimatförändringarna, då det är dags att agera för planeten nu.

Vi glömmer att våra vardagliga handlingar - från den energi vi använder varje dag till maten vi köper - har en inverkan på vår planets öde. Earth Hour är mycket mer än att släcka ljuset en timme om året - dess verkliga mål är att motivera människor runt om i Ovanåkers kommun att anta och odla pro-ekologiska attityder och ta hand om planeten, eftersom vi bara har en planet. Säger Magdalena Slaga, energi- och klimatrådgivare hos Ovanåkers kommun.

Under earth hour kommer delar av kommunhuset att släckas, även delar av området runtom. I vår evenemangskalender kan du hitta aktiviteter att hitta på under hela veckan fram till lördag den 23 mars!

Ovanåkers kommun tycker att det är viktigt att delta i Earth Hour eftersom det är skarpt läge för både klimatkrisen och förlusten av natur. Politiker, privatpersoner, företag och kommuner – alla måste bidra till snabba och tydliga lösningar, så att vi minskar trycket på planeten.

För att nå de globala klimatmålen krävs det en omställning – vi behöver anpassa vår konsumtion, hur vi reser och hur vi äter.

Om alla levde som vi i Sverige lever i genomsnitt skulle det behövas fyra jordklot. Vår ohållbara livsstil får konsekvenser för både klimatet och den biologiska mångfalden. Men vi kan vända utvecklingen om vi agerar tillsammans, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Aktiviteter under veckan!

Var med och agera för planeten på WWFs Agera-plattform Länk till annan webbplats.. Genom att utföra tipspromenaden kan man delta i WWFs Earth Hour-tävling på Agera fram till den 24 april, och har chansen att vinna fina priser som till exempel vegetariska matkassar.

I år har WWF och Korpen tillsammans släppt en tipspromenad Länk till annan webbplats. på tema Earth Hour, klimat och biologisk mångfald. Promenaden är gratis att gå och allt man behöver är en mobiltelefon med rörelse och riktning aktiverat. Utforska också gärna vårt utbud av quiz Länk till annan webbplats. på webben!

Du kan även testa ditt klimatavtryck i WWFs Klimatkalkylator Länk till annan webbplats., räkna ut dina måltiders påverkan i Matkalkylatorn Länk till annan webbplats. och hitta goda planetsmarta recept i Receptbanken Länk till annan webbplats..

Fakta om Earth hour – världens största miljömanifestation

Earth Hour äger rum klockan 20.30 sista lördagen i mars varje år, men är i år tidigarelagt på grund av påsken. Initiativet startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit lavinartat. Förra året deltog 190 länder och nära en miljard människor i Earth Hour världen över. Många kända landmärken släckte ner under timmen, så som operahuset i Sydney, Kristusstatyn i Rio de Janeiro och Notre Dame i Paris. I Sverige var det hela 121 kommuner som deltog i Earth Hour på olika sätt.

Läs mer på: www.wwf.se/earthhour Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., www.earthhour.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad