Vintercyklistens dag - 9 februari

Andra fredagen i februari är det Vintercyklistens dag. Många tycker nog att det är svårt att cykla den här tiden på året, till och med omöjligt. Ovanåkers kommun deltar för första gången i utmaningen Vintercyklisten som anordnas av Region Gävleborg.

Vi sökte i höstas efter personer som ville prova på att vara vintercyklister. Utmaningen Vintercyklisten pågår 20 november till 25 februari. För att delta i projektet är kravet att du bor i Ovanåker kommun, cyklar till och från jobbet minst tre dagar i veckan, använder hjälm och registrerar dina cykelresor med hjälp av en app du som deltagare blir tilldelad.

Jag vill visa att det går att cykla på vintern, man behöver inte ha bil för ta sig fram! Är kroppen frisk och du inte bor totalt ute i skogen utan centralt - varför inte ta cykeln eller gå? säger deltagaren Jens.

Alla deltagare i utmaningen får utrustning för att säkert och bekvämt kunna cykla under hela utmaningen. Alla som deltar i Vintercyklisten ska använda cykelhjälm.

Man får bättre kondition, det är uppfriskande och jag tycker det är kul att cykla, säger Margareta.

Under vintern kan det finnas en del utmaningar. Så som is, snö, grus som gör vägen lite lurig och hala fläckar som gömmer sig under snön.

Det värsta är när halkan smyger fram och man har bråttom! Då finns alltid chansen till lite extra adrenalin! Nu har vi i Ovanåker dock bra cykelvägar och bra framkomlighet, säger Jens.

Cykling på vintern främjar frisättningen av endorfiner, det vill säga lyckohormoner som har en positiv effekt på humör och välbefinnande. Genom att cykla kan du dessutom minska din negativa påverkan på miljön. Så istället för att ta bilen till jobbet, ta cykeln, det bidrar både till ett bättre klimat och en bättre hälsa!

Vill du veta mer om Vintercyklisten? Kontakta vår Energi- och klimatrådgivare.

Energi- och klimatrådgivare

Magdalena Slaga

Tfn 0271-570 26

E-post energiradgivning@ovanaker.se

Senast uppdaterad