Kontakt

Emilies trädgård är aldrig ett måste

Text: Josefin Hallström. Foto: Josefin Hallström och Emilie Axman

När Emilie Axmans dotter Molly slutade växa i magen och blev förlöst med akut kejsarsnitt så blev vardagen en annan än de tänkt sig första tiden. De spenderade sju veckor på sjukhus, långt ifrån hemmet och sin son Axel. När familjen var återförenade och hemma igen så började Emilie landa i vad som hänt, och vad som hade kunnat hända. Hon behövde en plats där hon kunde hitta tillbaka till sig själv och återhämta sig. Den platsen blev trädgården, och intresset är numera en livsstil.

Vi sitter i ett hörn av trädgården och blickar ut över såväl trädgård som blånande berg och Voxnans slingrande vatten. Det är rätt lätt att förstå att Emilie trivs i sin trädgård och att det är här hon hämtar energi. När Emilie kom hem med sin nyfödda dotter behövde hon hitta ett sätt att hitta tillbaka till sig själv.

– Jag var arg på min egen kropp och tyckte att den hade svikit. Jag var arg på vården för att de inte hade märkt tidigare att allt inte stod rätt till. Ledsen över att Molly fick en så kämpig start och samtidigt så oerhört tacksam att allt gått bra och att vi fick så fin upplevelse av otroliga läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på neonatala avdelning på Hudiksvalls sjukhus. Det var en berg-och dalbana av känslor och trädgården blev min terapi och väg tillbaka.

Trädgården är aldrig ett måste. Utan något hon gör när hon har tid och får en lucka i familjelivet. För Emilie är skapandet viktigt och något hon får kraft ifrån. Ibland behöver hon däremot påminna sig om att trädgården är för sin egen skull.

I bilderna från Emilies instagramkonto kan man se hennes stora kärlek till trädgården och djuren. Foto: Emilie Axman

– Det är viktigt för mig att det är kravlöst och ett rum för återhämtning där jag hämtar energi. Det finns så mycket kraft i det kreativa och jag mår som bäst när jag skapar med händerna i jord eller med pensel och verktyg. För mig är skapandet lika viktigt som att träna, sova och äta rätt.

I och med att familjen även har får på gården så blir trädgården ett kretslopp där allt går runt. Fårens ull hjälper till att hålla oinbjudna gäster borta från växterna och halmströbädden mockas ut och används som gödsel i rabatterna.

Visionen med trädgården förändras hela tiden. Just nu står en köksträdgård näst på tur. Men även träd, häckar och stora rabatter med perenner finns med på önskelistan.

– Det är något häftigt med att plantera träd och veta att de kommer finnas kvar när jag inte gör det. En present till nästa generation med.

Mums med blommor tycker ett av fåren som också älskar att vara i trädgården.

Emilie använder Instagram som en del av dokumentationen av sin trädgård. Ett konto hon döpt till Mollysträdgård eftersom att trädgården påbörjades efter dottern Mollys födsel. På frågan om hon någon gång känner en stress av de sociala medierna svarar hon att det snarare är som en kompis som får följa med.

– Sociala medier är kul. Man byter kunskap och får tips från varandra. Mitt konto är väldigt spretigt, men jag tycker det speglar mig bra som person! Berättar hon och skrattar.

När daggen fortfarande ligger över gräset, solen har precis stigit upp och morgonen är ljummen så smyger hon upp före familjen för att ta en kopp kaffe och gå runt i sin trädgård en stund för sig själv. Då trivs hon som bäst. Och tystnaden som sen bryts av någon som öppnar ytterdörren, kommer ut och sömndrucket frågar efter frukost.

Fakta

Namn: Emilie Axman

Ålder: 34 år

Bor: Rävaberg

Familj: Sambon Pelle, sonen Axel 6 år, dottern Molly 3 år, en hund, tre katter och fem får + lamm

Yrke: Avropare på Svenska Fönster

Favoritväxt: Rosmarierönn, anemoner och tulpaner

Instagram: Mollystradgard

Senast uppdaterad