Kontakt

Evighetsmaskinerna från Långhed

Text: Ulrica Leandersson. Foto: Katarina Olars.

Att Albin och Alvar är tvillingar är det ingen tvekan om. De delar inte bara födelsedag och intressen utan även de flesta minnen eftersom de har följts åt genom hela livet. Drivet och energin som aldrig verkar sina finns hos de båda, och målet är att cykla 1 000 mil innan årets slut.

Det är två till synes identiska personer som möter oss glatt i dörren till ett av de hus som tvillingarna Alvar och Albin Eriksson bor i. Under veckorna bor de i föräldrahemmet i Långhed och under helgerna i ett hus på Borgen i Edsbyn. Planen är att flytta till huset på Borgen när de blir äldre. Under samtalets gång märks det tydligt att Alvar och Albin inte bara är väldigt lika varandra utseendemässigt, de tänker och pratar lika också.

– Jag kan tänka på en sak och så säger Albin det jag tänker, säger Alvar och skrattar.
Skratt och energi är något som båda tvillingarna har, de berättar om det hittills 74-åriga livet som inneburit mycket arbete.

– Ibland jobbade vi 18- eller 26-timmarspass, men det var inga problem. Var man inställd på det så gick det bra, säger de.

Träfåglar står på rad på en hylla.

Johans intresse för att meka med bilar har blivit en livsstil.

Det är en sån härlig känsla att komma hem efter
ca 5 mils cykling och att inte ens vara trötta.

Det den ena tvillingen börjar prata om fyller den andre i och så fortsätter hela intervjun. De upplevs väldigt synkade. På frågan om de trivs i varandras sällskap svarar båda ja och skrattar.

2023 cyklade tvillingarna 700 mil på sina mountainbikes och i år har de målet inställt på 1000 mil. På frågan om vad det är som triggar dem svarar båda att det är känslan av att orka, att göra något som kanske inte är så vanligt i deras ålder. Egentligen behöver de inte cykla överallt, de har nämligen två bilar, två motorcyklar och fyrhjuling.

– Ett tag hade vi fyra skotrar, 8 motorcyklar och två bilar men de använde vi sällan. Vi cyklar nästan överallt, även till Bollnäs för att handla ibland, säger Alvar.

– Det är en sån härlig känsla att komma hem efter ca 5 mils cykling och att inte ens vara trötta. Det vore häftigt att något år ha målet att cykla 1200 mil så det blir 100 mil i månaden, säger Albin.

Förutom intresset för cykling, styrketränar tvillingarna ca 30 minuter varje dag, det gör de för att orka med allt.

Alvar och Albin står och tittar på en hylla full med träfåglar.

Alvar och Albin har ett stort fågelintresse, och på flera av husets hyllor trängs handsnidade träfåglar av olika slag.

Alvar berättar att han brukar lösa korsord ibland, men det är efter att de cyklat de 5 milen, spelat boule, sjungit i kör eller ”hjälpt fruntimmer”. Vi blir lite nyfikna på vad det sistnämnda är.

– Vi har som policy att inte hjälpa dem som är yngre än vad vi är. Men vi skottar snö, krattar och hjälper till i trädgården hos dem som inte orkar det själva så att de kan bo kvar i sina hus. Förr kunde vi även hjälpa till med att måla hus, men det orkar inte våra axlar med längre.

Förutom cyklingen är bröderna intresserade av fågelskådning och de har många fina träskulpturer av fåglar hemma.

– Resor är något som vi börjat intressera oss för på senare år, vi brukar åka till Öland varje år för fågelskådning. I år ska vi även till Holland för att titta på tulpaner, säger Alvar.

Tvillingarna började även för några år sen att tatuera sig. Vi hinner knappt nämna dessa tatueringar innan skjortorna åker av och de visar stolt upp både armar och magar med stora tatueringar som konstverk.

– Det hade kanske varit nog med tatueringar på armarna, men armarna räckte inte till så vi gjorde även på magen, säger de i kör.

Tvillingarna har kallats för evighetsmaskinerna från Långhed. Efter att ha träffat dem kan jag inte annat än att hålla med.

Alvar tar av sig skjortan och visar upp sin arm som är tatuerad med diverse fåglar och en stuga med snedhage.

Brödernas fågelintresse är något som även syns på deras kroppar.

Albin kavlar upp sin skjortärm och visar en tatuering av en uggla som täcker hela hans underarm.

Alvar och Albin

Namn: Alvar och Albin Eriksson

Ålder: 74 år, fyller 75 år i december

Bor: Långhed och Borgen. Hade även ett hus i Skåne under många år.

Intressen: Cykling, fågelskådning, resor.

Mål för framtiden: Skulle vilja göra en prestation som man inte gör i den här åldern. Kanske cykla ännu längre eller något annat. Tiden får utvisa vad det blir.

Senast uppdaterad