Kontakt

Vill synas för att inspirera

Text: Josefin Hallström. Foto: Christian Olars.

Ut genom skogen flyger Anna Fagerhov fram på sin cykel, medan Jennie Kring lättsamt trampar sig uppför backen mot Kygelvallen som om hon aldrig gjort något annat. Båda hittade glädjen i cyklingen för 6 år sedan och sedan dess har tramporna gått varma. Nu vill de att fler tjejer ska hitta glädjen i att cykla.

När Jennie fick en skada som gjorde att hon inte längre kunde springa så blev en cykel starten på en ny passion. Hennes make föreslog att hon skulle haka på honom och börja cykla. En cykel införskaffades och det blev startskottet för början på en ny passion. För Anna blev cykeln ett sätt för att ta sig ut i naturen.

– Jag ville främst ha en mountainbike för att kunna ta mig enklare ut i naturen. Vi har ju skogen precis runt hörnet! Säger Anna.

Båda poängterar att det i kommunen finns ett helt nätverk av stigar och leder som är en perfekt arena för mountainbikecykling. Både Anna och Jennie skulle gärna se att fler tjejer vågar ta sig ut på lederna och delta i klubbens aktiviteter. Edsbyns SKMTB är en mountainbikesektion inom
Edsbyns skidklubb.

Jennie och Anna vill inspirera fler tjejer att cykla MTB.

För Anna och Jennie är gemenskapen den stora delen i cykelupplevelsen. De berättar om klubbträningar där ett tiotal personer i klubbkläder cyklade tillsammans, alla i olika åldrar och med olika kunskapsnivåer. Genom att de fokuserar på glädjen av att cykla snarare än på prestationen så hoppas de skapa en inkluderande miljö där alla känner sig välkomna.

Vi vill synas för att inspirera andra. Våga stoppa oss och ställ frågor om du är intresserad! Det jag har lärt mig om cykling har jag lärt mig genom att vara med i klubben.

– Fart efter kamrat brukar jag säga! Alla försöker få med alla och vi anpassar oss efter varandra, fyller Anna på.

Edsbyns SK-MTB är en mountainbikesektion inom Edsbyns Skidklubb.

En timme på cykeln blir lätt till flera och med den glädje de båda berättar om sporten så är det lätt att förstå. Både Anna och Jennie cyklar året runt. Men de poängterar att man inte behöver ha
tävlingsambitioner för att cykla. Även om det kan vara roligt att mäta sin prestation och jämföra med tidigare resultat så är det i huvudsak glädjen i att ta sig ut som är det viktiga påpekar de båda.

Damma av cykeln och våga ta steget ut i spåret. Man stöter på varandra på vägen och hittar alltid någon man kan haka på! säger Jennie och Anna nickar instämmande.

Fakta

Namn: Anna Fagerhov

Ålder: 41 år

Bor: Edsbyn

Familj: Make, två barn och en hund

Favoritcykelplats: Cyklar alltid i väderstrecket nordväst

 

Namn: Jennie Kring

Ålder: 40 år

Bor: Edsbyn

Familj: Make, två barn, en hund och två katter.

Favoritcykelplats: Kygelvallen

Senast uppdaterad