Sovrum i Pallars Hälsingegård, med målningar på väggarna.

Världsarvet Hälsingegårdar

Det fantastiska och fantasifulla måleriet, de starka och vackra färgerna, berättelserna i målningarna och de pampiga salarna. Världsarvet Hälsingegårdar har en miljö som är unik i världen och har betydelse för hela mänskligheten.

Sju hälsingegårdar blev utvalda att representerar världsarvet, Jon-Lars och Pallars i Alfta, Kristoffers i Järvsö, Bommars i Ljusdal, Bortomåa i Fågelsjö, Gästgivars i Vallsta och Erik-Anders i Söderala.

Förutom de sju världsarvsgårdarna finns närmare 1 000 hälsingegårdar i landskapet. Många av dem bedriver verksamhet, andra öppnar för besökare på sommaren, vid särskilda tillfällen eller efter överenskommelse.

Här hittar du information om de två världsarvsgårdarna Jon-Lars och Pallars, som ligger i Långhed, Ovanåkers kommun. (Ovanåkers kommuns besökscenter för världsarvet Hälsingegårdar är Hälsingegård Ol-Anders i Alfta och nås på 0271-577 77).

Besökscentrum för världsarvet finns på Hälsingegård Ol-Anders i Alfta.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram för att få information om vad som händer just nu på Hälsingegård Ol-Anders:

Övriga världsarvsgårdar

Om du vill ha information om övriga fem världsarvsgårdar kan du gå in på regionens officiella hemsida för Världsarvet Hälsingegårdar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (information also in English).

Fem av gårdarna har egna hemsidor med ytterligare information om just den gårdens verksamhet:

Världsarvsgården Bortom Åa, Fågelsjö, Ljusdals kommun: https://www.fagelsjo.nu/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
tfn: 0657-300 30

Världsarvsgården Erik-Anders, Söderala, Söderhamns kommun: https://erik-anders.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
tfn: 072-728 79 41

Världsarvsgården Gästgivars, Vallsta, Bollnäs kommun: https://varldsarvetgastgivars.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.,
tfn: 073-957 73 77

Världsarvsgården Kristofers, Järvsö, Ljusdals kommun: https://kristofers.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
tfn: 070-559 27 57

Världsarvsgården Bommars, Letsbo, Ljusdals kommun: https://www.bommars.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
tfn: 076-785 16 95

Länkar till mer information om hälsingegårdar och världsarvet

 

 

Senast uppdaterad