Kontakt

Matsvinn

Vad gör vi idag och vad kan vi alla tänka på för att tillsammns minska svinnet och Kommunens Klimatpåverkan

Vi lagar det mesta av maten från grunden. Det blir billigare och vi slipper dessutom många tillsatser och kan sätta vår egen smak på maten. Dessutom får vi mer spännande menyer. Vi arbetar också för att mer lokalt odlade varor används, eftersom vi vill undvika onödigt långa transporter vilket ger en negativ miljöpåverkan.

Vi jobbar för att minska matsvinnet

Det går åt mycket energi för att producera, transportera, lagerhålla och tillaga mat. Därför är det viktigt att alla verkligen äter upp det som man lägger på tallriken. Då kan vi anpassa mängden mat som vi lagar bättre.

Vi vill ha matråd på varje skola för att kunna implementera arbetet med matsvinn och öka förståelsen för smartare och mindre klimatpåverkande mat.

Det här kan alla tänka på där hemma!

  • Planera inköpen så att du äter upp den mat du bär hem.Att minska svinnet betyder att planera matinköpen så att all mat går åt, att ta tillvara alla rester, att förvara maten rätt så att den håller, och att inte stirra sig blind på datummärkningen utan äta mat som luktar och smakar okej.
  • Ät hälsosamt och minska svinnet. Man kan få ned sin klimatpåverkan med ungefär en fjärdedel bara genom att göra det, säger WWFs matexpert Anna Richert!
  • Ät hälsosamt och varierat – mycket frukt, grönt och fullkorn, minska på socker och onödigt fett.Välj miljömärkt mat. En certifiering innebär att det görs en oberoende kontroll på att produkten lever upp till en standard och uppfyller miljökrav.
  • Ät mer frukt och grönt, och ät varierat. Det som är så bra är att du genom att äta hälsosamt automatiskt gör miljön en stor tjänst.

Kontakt

Kostchef

Erik Samuelsson
Tfn 0271-570 21
Mobil 070-310 40 59
E-post erik.samuelsson@ovanaker.se

Senast uppdaterad