Kontakt

Information om specialkost

Kostenheten erbjuder specialkost utifrån medicinska, fysiska och psykiska funktionshinder. Här ser du vad som gäller och hur du ansöker om specialkost.

Skola och förskola

Kostenheten erbjuder specialkost utifrån medicinska, fysiska och psykiska funktionshinder. Medicinska skäl omfattar allergier, överkänslighet och intolerans. Olika dieter, så kallade ”modedieter", omfattas inte av medicinska skäl. Det finns också möjlighet att få vegetarisk kost. Däremot har vi inte möjlighet att erbjuda halal eller koschermat.

Beställa specialkost

Du som är i behov av specialkost fyller i blanketten ”Intyg för specialkost”. Där fyller du även i var ifrån du har fått kostrekommendationen. Rekommendationen kan man ha fått från t. ex:

  • Barn-och ungdomsklinik/medicinklinik
  • Barnavårds-/hälsocentral
  • Barn-och ungdomspsykiatri
  • Skolsköterska

Intyget gäller läsåret ut och nytt intyg behöver lämnas in vid varje hösttermins start. Om du behöver ändra specialkost under läsåret så gör du en ny beställning. Om du inte längre behöver specialkost är det viktigt att du meddelar det.

Barn med särskilda behov som behöver specifikt anpassad specialkost ska även lämna in ett medicinskt intyg tillsammans med blanketten ”Intyg för specialkost”.

Förbud mot nötter

Enligt Ovanåkers kommuns kostpolicy följer man Livsmedelsverkets, Astma- och Allergiförbundet samt Barnläkarföreningens råd om förbud mot nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö inom förskola, skola och fritidsverksamhet. Specialkostblankett lämnas även för dessa elever eftersom dessa livsmedel oftast utlöser allvarliga reaktioner, informationen behövs även om livsmedlen inte förekommer i verksamheterna.

Äldreomsorg

Specialkost ska tillhandahållas av medicinskt skäl. Specialkosten utformas enligt näringsrekommendationer och vi lagar många specialkostrartill våra äldre, konsistensanpassad mat, om man har tugg-och sväljproblem, allergikost, extra energi-och proteintät kost.

Mer information

Mer information om måltider i vård, skola och omsorg hos Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Kostchef

Erik Samuelsson
Tfn 0271-570 21
E-post erik.samuelsson@ovanaker.se

Senast uppdaterad 2019-06-04 10.26

Tyck till om sidan