Skolavslutningsdags - prata med din tonåring om alkohol!

Snart är det dags för skolavslutning och risken finns att tonåringar kommer att dricka alkohol, kanske för första gången. Därför riktar vi tre uppmaningar till dig som tonårsförälder. Langa inte, bjud inte på alkohol och framförallt: prata med dina barn!

Som förälder kan du göra stor skillnad när det gäller att försena alkoholdebuten och minska tillgången till alkohol. Då minskar du även riskerna för att ditt barn ska råka illa ut. Det du gör och säger har stor betydelse. Du visar att du bryr dig.

En undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, visar att närmare varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner. Det är betydligt vanligare att i då avstå helt från att dricka än att vända sig till en okänd langare. Vi vet också att ju senare ett barn börjar dricka alkohol, desto bättre.

Bjuder du din tonåring på alkohol hemma signalerar du att det är okej att dricka fast man inte är vuxen. Enligt IQ:s undersökning bland tonåringar så tycker dessutom åtta av tio tonåringar att det är bra att föräldrar inte bjuder sina barn på alkohol.

Statistiken visar tydligt att man inte kan lära sina barn hur man dricker måttligt genom att börja bjuda hemma i en tidig ålder. Tvärom visar forskningen på direkta motsatsen – tonåringar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer än andra ungdomar och har större risk för att bli beroende senare i livet.

Regler och förbud kan aldrig ersätta omtanke. I IQ's undersökning svarar 9 av 10 ungdomar att de tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol. Nästan lika många tycker också att det är bra att föräldrar har tydliga regler kring alkohol. Så föräldrar, ni har tonåringarnas stöd.

Låt skolavslutningen bli ett fint minne för livet! Inte något du helst vill glömma. Såklart ska ni fira! Men det kan du göra utan alkohol. Effekten blir att du kommer orka längre, minnas dagen och må bra även dagen efter. Alkohol påverkar hela kroppen och är inget måste bara för att man vill fira. Du ska bestämma hur festen blir – inte alkoholen! Våga gå din väg och våga säga nej utan att förklara.

Therese Styverts Törnberg, folkhälsosamordnare

Ditt viktiga nej!

Full koll är ett initiativ av Sveriges 21Länsstyrelser. De finns för att hjälpa och peppa föräldrar och andra viktiga vuxna att säga nej till sin tonåring när det gäller alkohol och andra droger. Läs mer och ta stöd här: www.fullkoll.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du orolig?

Om du oroar dig för att ditt barn finns det flera du kan kontakta.

Senast uppdaterad