Kontakt

Reflektioner om föräldrastöd

Föräldraskapstöd och stöd till barn, unga och deras familjer - världens viktigaste uppdrag! Att se, förstå och stödja barn samt deras föräldrar eller andra vuxna i barnets närhet ger bättre förutsättningar för jämlik hälsa, jämställt föräldraskap och ett stärkt barnrättsperspektiv.

Åsa Eriksson bild ovan, har tillsammans med sin man gått föräldrastödsgruppen ABC - Alla Barn I Centrum 3-12år.

Reflektioner från Åsa

Vad är ABC föräldrastöd? En bra och lättsam utbildning i vad man kan tänka på för att underlätta föräldraskapet, stärka relationen till barnen och forma välmående och trygga barn.

Vem vilka kan gå ABC? Alla föräldrar med allt från småbarn till tonåringar bör gå denna utbildning! Vi har ju små barn nu men det gör nog inget att gå igen när barnen har blivit större tror jag, för att påminna sig och se det med nya ögon.

Vad har du tagit till dig? Vi har bl.a. kommit igång bättre med barnstyrd tid och har fått ökad pepp till att ge mer positiv än negativ uppmärksamhet. Det är så enkla (men ändå evidensbaserade) råd och även om man kanske är medveten om mycket av detta sedan tidigare så är det ändå viktigt att bli påmind och att tänka till och handla efter den kunskapen. Det var bra att få diskutera och höra vad andra familjer tampas med, alla har ju sina utmaningar.

Övrigt (skriv fritt hur du tycker och tänker): Jag kan verkligen rekommendera att båda föräldrarna går så många tillfällen som det går, alternativt går i olika grupper om det är enda sättet att få till det. För att få samsyn och förståelse samt kunna stötta varandra.

Vad är ABC föräldras­töd? Det är en kurs för föräldrar till barn i olika åldrar som kan träffas och prata om det som funkar eller inte funkar. Man kan få mycket information, tips som kan hjälpa förstå barn och undvika eller hantera på bättre sätt konflikter som kan tillkomma.

Vem vilka kan gå ABC? Alla människor som har barn.

Vad har du tagit till dig? Olika tips på hur man kan undvika konflikter eller hantera dem på bra sätt. Jag förstår bättre barns psykologi.

Övrigt (skriv fritt hur du tycker och tä­nker): Jag skulle vilja veta mer om hur man lär sina barn tycka om att studera.

/Marina Krikun

Vad är ABC föräldrastöd? En utbildning där du som förälder/vårdnadshavare har möjligheten att träffa andra föräldrar samt utbildare, för att diskutera och få lite nya verktyg, tips och idéer om hur du kan få en bra relation till ditt barn.

Vem vilka kan gå ABC? Alla som har en nyfikenhet över att få nya verktyg, diskutera med andra föräldrar och få en förståelse över varför barn reagerar som dom gör i vissa situationer.

Vad har du tagit till dig? I nuläget och förhoppningsvis föralltid, så kommer jag försöka jobba med 5-1:an. Samt att ge mina barn 15 min barnstyrd tid, varje dag.

Övrigt (skriv fritt hur du tycker och tänker): Denna utbildning var verkligen som ett stort smörgåsbord. Men som alla utbildningar, så fastnar vissa saker extra mycket. Jag gillade konceptet att man var i en liten grupp, det fanns utrymme för diskussioner. Vi fick se olika filmsekvenser osv. Det blev några "aha-upplevelser" under utbildningen.

/Malin Lund

Vad är ABC Tonår föräldras­töd? Ett lättsamt sätt att prata om din tonåring med andra föräldrar under ledning av proffsiga moderatorer med relevant utbildning 

Vem vilka kan gå dessa kurser? Jag tycker att det här borde vara obligatoriskt för alla föräldrar att gå. Det är ett fantastiskt sätt att få kunskap kring ditt barn/tonåring. Att inte behöva känna sig så ensam i föräldrarollen och "hur man borde göra" men kanske inte alltid orkar. I en sån här grupp ser man att det är fler som brottas med samma utmaningar med sina tonåringar.

Vad har du tagit till dig? Det jag tagit med mig är att ge 5 gånger mer beröm. 5-1:an. Att försöka möta mina barn på ett sätt så att konflikter inte uppstår.

Övrigt (skriv fritt hur du tycker och tä­nker): Jag skulle gärna se en fortsättning eller uppföljning på något sätt. Gruppen människor som va med vid min omgång är kloka, fina härliga föräldrar och jag skulle mer än gärna ha ett forum för att fortsätta bolla med dem även efter avslutade gruppträffar.

/Maria G Nilsson

Vad är ABC Tonår, föräldras­töd? För mig så har samtalen med gruppen varit väldigt givande, kring de ämnen som ledarna tagit upp.

Vem vilka kan gå dessa kurser? Jag tycker att ALLA borde gå, investera i sig själv och sitt föräldraskap. Vi gick båda två, det gjorde att vi kan ta med oss frågeställningar hem och diskutera dem hemma och jobba efter samma linje, det var värdefullt för oss.

Vad har du tagit till dig? Att välja mina strider och inte gnälla.

/ Stina Wåhlen

Vad är ABC Tonår föräldras­töd? En föräldrautbildning där du får chans och möjlighet att diskutera de utmaningar du ställs inför som förälder. En möjlighet att ställa frågor och ta del av andras erfarenheter.

Vem vilka kan gå dessa kurser? Alla som delar sin vardag med barn och är intresserad av att se på sin egen del i relationen med dem.

Vad har du tagit till dig? Hur lätt det är att fastna i invanda beteenden men med enkla metoder vända situationen till det positiva för att inte hamna i en negativ spiral. 5-1:an bär jag med mig!

Övrigt (skriv fritt hur du tycker och tä­nker): Rekommenderar alla att gå kursen, lättsam och trevlig. Mycket vet man men behöver bli påmind om och en push till att förändra om man känner att man behöver det.

/ Marlene Gunnarsson

 

Vad är ABC Tonår föräldrastöd? För mig, ett nätverk av erfarenhet där man får goda tips/verktyg av proffs och kan få/ge tips (bolla) med andra föräldrar med barn i tonåren.

Vem vilka kan gå dessa kurser? Alla kan gå dessa kurser. Även om man inte har "problembarn". Nyttigt att träffa andra vuxna och höra hur de hanterar olika situationer i hemmet med tonåringen. ·

Vad har du tagit till dig? Tog till mig de olika arbetssätten man kan använda sig av. Ändrat lite tankesätt.

Övrigt (skriv fritt hur du tycker och tä­nker): Trist att jag inte kunde närvara vid fler tillfällen. Det blir inte samma sak att sitta hemma, jag vill träffa folk och höra deras erfarenheter.
Men en otroligt bra och välplanerad kurs med kunniga ledare.
Slutsatsen i min egen situation är väl att jag får acceptera denna parfymluktande, gängliga tonåring, som fortfarande morrar till mig när jag frågar hur skoldagen varit. Hann ju inte med att få verktygen i just den kursen. Han är väl just det, Tonåring. Skämt åsido, de är ju det bästa vi har och så eländigt är det ändå inte.

Tack för en bra kurs med jättebra upplägg!
Fortsätt med det ni gör, ni gör det så bra!

/Anonym

Kontakt

Folkhälsosamordnare

Therese Styverts Törnberg
Tfn 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se

Senast uppdaterad