Kontakt

Folkhälsa i Ovanåkers kommun

Folkhälsa handlar om hela befolkningens hälsotillstånd. Målet är att befolkningens hälsa ska vara så god som möjligt och att den ska vara jämlikt fördelad mellan olika grupper i samhället.

Att arbeta med folkhälsa handlar om att skapa gynnsamma förutsättningar och miljöer för ett gott liv. Bostadsplanering, trafikmiljö, utbudet av alkohol och tobak och människors levnadsvanor är faktorer som påverkar vår hälsa.

I ett folkhälsoarbete används begrepp som hälsofrämjande och förebyggande arbete. Ett förebyggande arbete är att med olika insatser undvika att något händer som påverkar hälsan negativt. Hälsofrämjande arbete handlar om samspelet mellan individ och samhälle och om den process som ger människor möjligheter att öka kontrollen över sin hälsa och att förbättra den.

 

Nyheter

  • Snart skolavslutning, prata med din tonåring

    Snart är det skolavslutning och det finns tonåringar som kommer att dricka alkohol, kanske för första gången. Därför riktar vi tre uppmaningar till tonårsföräldrar: langa inte, bjud inte på alkohol oc... Publicerad:
  • Tobaksfria dagen 2023 -Vi behöver mat, inte tobak

    Världshälsoorganisationen (WHO) har annonserat att årets tema för World No Tobacco Day den 31 maj är ”We need food, not tobacco”. Syftet är att öka medvetenheten om odlingsalternativ till tobak och up... Publicerad:
  • Carolina Klûft

    Folkhälsoveckan 2023

    Varje höst under vecka 37 arrangerar Ovanåkers kommun i samarbete med hälsocentralerna Folkhälsoveckan i syfte att öka kunskapen om och väcka intresse för vad folkhälsa innebär. I år infaller vecka 37... Publicerad:

Folkhälsa lokalt

Ovanåkers kommuns folkhälsoarbete är hela kommunens ansvar och genomsyrar därför samtliga förvaltningar.

Ovanåkers kommuns folkhälsoråd består av tjänstemän från kultur och fritidsavdelningen, ordföranden i samtliga nämnder samt representanter från oppositionen.

Folkhälsa nationellt

Det övergripande målet för folkhälsopolitiken har ett tydligt fokus på jämlik hälsa. Målet är att folkhälsopolitiken ska skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. Folkhälsopolitikens sektorsövergripande mål- och uppföljningsstruktur har tidigare utgått från elva målområden men har sedan juni 2018 omvandlats till åtta målområden:

  1. det tidiga livets villkor
  2. kunskaper, kompetenser och utbildning
  3. arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
  4. inkomster och försörjningsmöjligheter
  5. boende och närmiljö
  6. levnadsvanor
  7. kontroll, inflytande och delaktighet
  8. en jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård.

Kontakt

Folkhälsostrateg

Monica Liljemark
Tfn: 0271-573 32
E-post monica.liljemark@ovanaker.se

Folkhälsosamordnare

Therese Styverts Törnberg
Tfn 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se

Senast uppdaterad