Folkhälsa i Ovanåkers kommun
Folkhälsa handlar om hela befolkningens hälsotillstånd. Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Här finns information om hur vi jobbar med folkhälsa lokalt i Ovanåkers kommun och de övergripande målen för folkhälsa nationellt
Att arbeta med folkhälsa handlar i grunden om att skapa gynnsamma förutsättningar och miljöer för ett gott liv. Bostadsplanering, trafikmiljö, utbudet av alkohol och tobak, arbetsmiljöer och arbetets organisation är exempel på faktorer som påverkar vår hälsa. Andra faktorer kan vara människors levnadsvanor som kost, motion, rökning och användande av droger.
Våra relationer och socialt stöd är av stor vikt för hälsan och i kommunen arbetar vi med att driva en öppen verksamhet som vårdar och utvecklar sociala relationer, att utveckla samhällets organisation samt öka möjligheterna till hälsosamma livsval. Allt för att gynna och stärka folkhälsan och bygga en stark och frisk kommun.
Nyheter
-
Aktiviteter och evenemang sommaren 2022
Alla aktiviteter och evenemang kommer i sommar att finnas samlade i en och samma evenemangskalender på halsingland.se Publicerad:
-
Tobaksfri Duo-lotteri 2022
Nu har alla elever i årskurs 6 fått information om tobak och Tobaksfri Duo. För att ha chans att vinna priser i det årliga lotteriet, gå med i Tobaksfri Duo senast den 27 maj. Publicerad:
-
Folkhälsoveckan 2022
Vecka 37. 12 - 18 september Publicerad:
Folkhälsa lokalt
Ovanåkers kommuns folkhälsoarbete är hela kommunens ansvar och genomsyrar därför samtliga förvaltningar.
Ovanåkers kommuns folkhälsoråd består av tjänstemän från kultur och fritidsavdelningen, ordföranden i samtliga nämnder samt representanter från oppositionen.
Folkhälsa nationellt
Det övergripande målet för folkhälsopolitiken har ett tydligt fokus på jämlik hälsa. Målet är att folkhälsopolitiken ska skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. Folkhälsopolitikens sektorsövergripande mål- och uppföljningsstruktur har tidigare utgått från elva målområden men har sedan juni 2018 omvandlats till åtta målområden:
- det tidiga livets villkor
- kunskaper, kompetenser och utbildning
- arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
- inkomster och försörjningsmöjligheter
- boende och närmiljö
- levnadsvanor
- kontroll, inflytande och delaktighet
- en jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård.
Kontakt
Folkhälsostrateg
Ulla-Marie Nilsson
Tfn: 0271-572 85
E-post ulla-marie.nilsson@ovanaker.se
Folkhälsosamordnare
Therese Styverts Törnberg
Tfn 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se