Kontakt
Barn som hoppar hopprep och springer

Dans för Hälsa

Dans för Hälsa är en insats för att stärka psykisk hälsa som bygger både på forskning och beprövad erfarenhet. Satsningen görs av Centrala elevhälsan inom barn- och utbildningsförvaltningen genom ett samarbete med Kulturskolan och kultur- och fritidsförvaltningen.

Dans som insats

Den Centrala elevhälsan arbetar i förebyggande syfte med friskfaktorer för att främja och förebygga den psykiska ohälsan och rörelseglädje är en del i detta.

Dans för Hälsa är en forskningsbaserad metod för att stärka psykisk hälsa hos unga som nu används över hela landet. Dans kan bidra till en bättre psykisk hälsa genom att fokus ligger på upplevelse av den egna kroppen istället för att värdera den.

Den har gjort mig lugnare, hjälpt mig komma på andra tankar, och gjort mig glad, säger en elev som varit med på Dans för Hälsa.

Nyckelfaktorer: Rörelseglädje, kravlöshet, gemenskap och resurser

Dans för Hälsa handlar om kravlös dans efter skoltid med fokus på rörelseglädje och social gemenskap. Metoden togs fram under en randomiserad studie från Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län och Örebro Universitet (“dansprojektet”). Studien visar att regelbunden dans gav hälsoeffekter för tonårsflickor med stressrelaterade kroppsliga och emotionella besvär.

Så påverkas vi av att dansa

Pulsökning stärker hjärtat och därmed konditionen. Muskelstyrkan ökar, vilket ger bättre kroppskontroll. Förbättrad funktion och kroppskännedom ger ökad självtillit. Bättre hållning gör att vi bättre vågar ta plats i sociala sammanhang. Smärtlindring. Ökad självtillit och självförtroende. Ökad empatisk förmåga: blir bättre på att tolka andras känslor. Ökad medveten närvaro i kroppen vilket minskar stress. Fokus på den egna upplevelsen i stället för att döma kroppen. Uppmärksamhet på kroppens signaler gör att vi bättre kan ta hand om våra behov, säger Anna Duberg, grundare av Dans för Hälsa.

Kom som du är!

Känner du dig stressad, har du ont i magen, huvudvärk eller är du ofta trött eller Orolig? Kanske känner du dig osäker? Dansen är helt kravlös, inga förkunskaper krävs. På ett lekfullt sätt rör vi oss till olika typer av musik. Dansen syftar till att stärka din självkänsla och tilltro till den egna kroppen. Vi dansar i bekväma kläder, barfota eller i strumpor. Vi bjuder på frukt.

Dansen är för dig som är ca 12-14 år, den är kostnadsfri och helt kravlös. Kom som du är!

När och var?

Dans i grupp, 1 ggr/vecka. Start vecka 7.

När: Måndagar kl. 15.00-16.00
Plats: Celsiusskolan, Edsbyn
Instruktör: Kristin Träff

När: Tisdagar kl. 14.30-15.30
Plats: Alftaskolan
Instruktör: Therese Styverts Törnberg

Anmälan

Kontakta centrala elevhälsan (skolsköterska eller skolkurator) för mer information på skolan eller fyll i intresseanmälan så kontaktar vi dig.


Fyll i för och efternamnFyll i den skola du tillhör

Film om Dans för Hälsa

Kontakt

Folkhälsosamordnare

Therese Styverts Törnberg
Tfn: 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se

Senast uppdaterad