Kontakt

Barn med övervikt eller obesitas/fetma

Vad göra?

Om du är förälder till ett barn med övervikt eller obesitas/fetma och är redo att göra en förändring finns några tips på vägen:

  • Du som förälder är central i behandlingen eftersom det innebär stora krav att förändra hela familjens livsstil.
  • Det handlar om att föregå med gott exempel, ägna mer tid åt fysisk aktivitet i vardagen och att etablera bra matvanor.
  • Du måste också ta ansvar att sätta gränser för barnet och undvika att belöna med mat eller sötsaker.

Börja med att gå igenom hur och om era vanor i familjen kan förändras till det bättre. Utgå från nuvarande vanor och kunskap. Sätt delmål i form av små förändringar ni är beredda att göra och en tidpunkt för när dessa ska påbörjas.

Det underlättar om övriga nätverk runt ditt barn, till exempel mor- och farföräldrar, barnomsorg, skol- och fritidspersonal eller andra som barnet umgås med, är införstådda med att barnet måste ändra livsstil. För dem gäller det att på olika sätt stötta ditt barn och er familj i ert arbete mot nya vanor.

Skräddarsy era mål och behålla motivationen genom att exempelvis sätta upp många små mål som är relativt lätta att uppnå. Undvik fixering vid vikten och formulera istället positiva beteenden som delmål. Till exempel att äta en viss mängd frukt och grönsaker, godis bara på lördagar, gå i trappor, cykla eller gå till skolan.

Belöna uppnådda mål, även de små och gör det särskilt tätt i början. Om målen uppnås relativt lätt kan du glesa ut belöningarna och höja svårighetsgraden. Se det som en stege ni ska uppför, kanske kan ni inte klättra hela tiden utan måste ibland ta ett steg ner och stanna där en tid.

Källa: Riksförbundet HOBS - Hälsa oberoende av storlek
Vi är en ideell patientorganisation som jobbar med frågor som rör Övervikt och Obesitas/fetma.

HOBS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dotter och mamma stretchar

Stödchatt för människor som lever med övervikt eller obesitas/fetma och deras anhöriga.

HOBS är en patientorganisation som arbetat med frågor som rör övervikt och obesitas. Vi har stödchatt för ungdomar, vuxna och anhöriga. De kan höra av sig till oss på chatten och prata om vad de vill som är kopplat till övervikt eller obesitas. Vanliga ämnen som de stödsökande vill prata om är viktmobbning, psykisk ohälsa eller oro för sin egen eller en närståendes hälsa.

Chatten bemannas av volontärer. Tanken med chatten är inte att ge svar på den stödsökandes alla frågor eller att ge medicinska råd, utan att vara en medmänniska som finns där när det känns tufft. Många som lever med övervikt eller obesitas mår dåligt och tycker att vardagen är tuff, och detta är vi väl insatta i.

HOBS stödchatt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Folkhälsosamordnare

Therese Styverts Törnberg
Tfn: 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se

Senast uppdaterad