Kontakt

Fysisk aktivitet - Kost - Sömn

Levnadsvanor grundläggs tidigt.

Bra matvanor

Vad du äter och dricker betyder mycket för din hälsa och hur du mår. Att äta bra och att röra på sig kan minska risken för många sjukdomar, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer och psykiska besvär.

Kroppen behöver olika ämnen. För att få i dig alla ämnen som kroppen behöver är det viktigt att du äter olika sorters mat. Om du äter frukost, lunch och middag på bestämda tider är det lättare att äta lagom mycket.

pojke äter mat utomhus

Motion och träning

Människan behöver röra på sig för att må bra. Träning och fysisk aktivitet minskar risken för många sjukdomar, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer. Träning gör dig också gladare. Du sover bättre, kan tåla stress bättre och hålla vikten.

Vuxna bör röra på sig minst 30 minuter varje dag. Du behöver inte träna hårt för att må bättre. Det räcker med promenader. Barn behöver röra på sig mer än vuxna. Barn behöver röra på sig minst 60 minuter varje dag för att må bra.

barn som spelar fotboll

Sömn

När vi sover återhämtar sig hjärnan och kroppen. Hjärnan genomgår bland annat en nattlig städrunda när vi sover, då slaggprodukter städas bort. Har du fått för lite sömn tappar du lättare koncentrationen och blir lättare irriterad. Det är viktigt att sova gott för att må bra. En vuxen brukar behöva sova mellan sex och nio timmar varje dygn.

Barn och ungdomar behöver sova mer.

Kontakt

Folkhälsosamordnare

Therese Styverts Törnberg
Tfn: 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se

Senast uppdaterad