Kontakt

Därför avstår vi från tobak!

De flesta ungdomar som börjar använda tobak gör det i årskurs 6–9. Om vi kan få dem att avstå tobak under denna tid är chansen att de ska förbli tobaksfria hela livet mycket stor. För att motverka att barn och ungdomar ska börja använda tobaksprodukter arbetar kommunen i samverkan med Skolan och Folktandvården. Det sker även genom främjande och förebyggande aktiviteter som sker i samverkan med andra aktörer och här har vi förebilder via föreningslivet!

Film om att avstå från tobak

Här ska det vara en video.
För att visa den, hantera cookies och tillåt funktionella cookies, sen uppdatera sidan.

Eller visa videon i nytt fönster.

Därför avstår vi tobak!

De flesta elever avstår helt från tobak under högstadietiden. Vi frågade några ungdomar ifrån föreningslivet varför just de har valt bort tobak.

Alfta IBK Innebandy

Ivan Edling - För de första tycker jag att tobak är äckligt, för de andra så försämrar de både munhälsan och sportsliga prestationer, samtidigt som de är dyrt och innehåller massvis med cancerframkallande ämnen. Det sägs också att man i snitt lever 10 år mindre om man röker har jag hört.

Jonathan Boänges - Tobak är ofräscht och dåligt för hälsan. Deras industrier är något jag absolut inte vill stötta.

Alfta GIF Handboll

Cécile Nyirantungane - Det jag tycker med tobak är att det är så dåligt eftersom det går på en hel del pengar och det är dåligt för hälsan i och med att det ökar risken för flera sjukdomar. "Bäst att sluta nu istället". Det är jätte onödigt eftersom man inte får något plus på det.

Oline Hansson - Jag avstår från tobak för: Det är sjukdomsbringande, påverkar miljön och bidrar till barnarbete. Att avstå räddar liv! Tänderna förstörs och det är farligt för min hälsa som idrottar.

Lydia Persson - Jag har valt att avstå från tobak eftersom det inte är bra för hälsan och plånboken. Men det är även hemska arbetsförhållanden för de som jobbar på tobaks fälten. Jag vill inte lägga mina pengar på att folk ska lida för att jag vill ha tobak.

Ida Göllas - Jag väljer att avstå från tobak eftersom jag tycker att det är töntigt att både snusa och röka. Dessutom så vill jag inte stötta tobaksindustrin och de hemska förhållandena som människor på tobaksodlingar får genomgå dagligen och det faktum att en stor del av tobaksindustrin består av barnarbete. Det är dessutom dåligt för hälsan, äckligt och dyrt så jag ser inte poängen med att hålla på med det.

Edsbyns IF Handboll

Emma Stålberg - Jag tycker att tobak är onödigt eftersom de är både dyrt och försämrar hälsan. Det är inte heller bara mig som påverkas om jag tar en snus, alla barnen på fabrikerna påverkas också!

Agnes Johansson - Idrott är en viktig del av mitt liv och jag vill inte förstöra min prestation och kropp. Tobak är onödigt!


Kontakt

Folkhälsosamordnare

Therese Styverts Törnberg
Tfn 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se

Senast uppdaterad