Kontakt

Du har världens bästa barn - ge dem världens bästa förälder!

Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv. Ett starkt band mellan dig och ditt barn är den bästa grunden för att barnet ska växa upp till en trygg och självständig individ.

Att vara förälder är det största, roligaste och mest meningsfulla i livet, men det är samtidigt det svåraste och mest utmanande i livet.

Alla föräldrar upplever någon gång vardagssituationer där relationerna sätts på prov och många gånger kan man känna sig otillräcklig, orolig och ensam. Men du är inte ensam, ingen förälder är ensam om att brottas med dessa tankar, upplevelser och känslor.

Ovanåkers kommun arbetar därför aktivt med föräldrahälsa och erbjuder flera saker för att du ska kunna utvecklas i ditt föräldraskap och utrustas med verktyg och strategier för att orka vara en bra och närvarande förälder. Vi erbjuder bl.a. föräldrautbildningar, föreläsningar och olika sorters föräldrarådgivning.

Att investera i sitt föräldraskap och i varma, kärleksfulla relationer kostar inget - så varför vänta?

Ovanåkers kommun erbjuder dig som förälder

Föräldrarådgivning

Ibland behöver du som förälder någon att prata med, någon som lyssnar och ger stöd. Det kan vara små eller stora problem, att du känner oro för eller är bekymrad för ditt barn. Inom Ovanåkers kommun finns det flera verksamheter som kan erbjuda dig som förälder rådgivning, hjälp och stöd och en möjlighet att utvecklas i ditt föräldraskap.

 

Öppenvåden

Till öppenvådens föräldrarådgivning kan du vända dig med små eller stora funderingar och/eller att du känner oro för ditt barn. Våra utbildade familjebehandlare erbjuder dig 4 fria råd- och stödsamtal där de kan vara ditt bollplank och erbjuda samtal, råd och stöd. Vi kan även lotsa dig vidare om du inte vet vart du ska vända dig för att få den specifika hjälp eller stöd som du behöver.

Inga journaler förs och vi har tystnadsplikt. Kontakten är kostnadsfri. Vi bokar tolk om ni önskar.

Tveka inte att höra av dig till oss på telefon: 0271-570 90

Elevhälsan

Du kan också kontakta skolans elevhälsa för föräldrarådgivning, råd och stöd.

Socialtjänstens Socialsekreterare

Du kan även vända dig till socialtjänstens socialsekreterare för rådgivning, hjälp och stöd. Ring 0271-570 00 (vx) och be att få tala med en socialsekretetare.

Barn och familjehälsan

Barn- och familjehälsan  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.är en psykosocial verksamhet inom primärvården för dig som blivande förälder, för barn upp till 12 år samt dennes familj.

Vid nytt ärende, telefonnummer: 0771-44 55 00
Vid pågående ärende, telefonnummer: 0270-777 25

Telefontid måndag–fredag kl 08.30–09.30

Bris vuxentelefon

Bris Vuxentelefon - om barn Länk till annan webbplats.
Tel 077-150 50 50
mån–fre 10–13

Föräldrautbildningar och kurser

ABC

Gruppträffar för föräldrar till barn i åldrarna 3-12 år, som stärker band mellan barn och föräldrar. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare och varje grupp har som mest 10 deltagare. Alla är föräldrar till barn i åldrarna 3-12 år. På träffarna tar vi del av både varandras erfarenheter och forskning. Lärdomar och insikter tar vi sedan med oss och praktiserar hemma, mellan träffarna.

ABC Tonår

ABC Tonår är ett generellt föräldrastödsprogram med gruppträffar för alla föräldrar till tonåringar mellan 13-19 år, och syftar till att främja barns positiva utveckling genom att stärka relationen mellan barn och föräldrar. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare vid fyra tillfällen och träffarna är 2,5 timme.

FöS - Föräldraskap i Sverige

FöS är ett samhällsorienterande gruppprogram som består av fem gruppträffar á 2,5 timme. Syftet med programmet är att föräldrarna ska få mer information om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige.

Föräldrawebben

Föräldrawebben är ett nätbaserat program för föräldrar till tonåringar. I Föräldrawebben har alla deltagare under kursens gång kontakt via chatt med en föräldraguide från kommunen. Syftet med den universella insatsen är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra.

Föräldrar som deltar i programmet får under en period av 10 veckor och i 6 månader tillgång till en webbportal där de individuellt genomgår en kurs. Varje vecka genomförs ett delmoment som föräldern sedan får återkoppling på från en utbildad föräldraguide från kommunen.

Föreläsningar

Vi ordnar regelbundet öppna föreläsningar för dig som är förälder, jobbar med barn och ungdomar eller är allmänt intresserad av relationer, familjeliv, skola och utveckling.

Håll utkik på hemsidan och facebook. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länkar och information

Här har vi samlat lite bra länkar och information för dig som är förälder.

Bris för vuxna om barn

Bris ger stöd till barn och vuxna. Du som är vuxen och orolig för ett barn i din närhet kan kontakta Bris vuxentelefon.

Föräldralinjen

Rädda Barnen

Hos Rädda Barnen finns både stöd och kunskap för dig som är förälder.

Friends

Hos Friends hittar du kunskap och stöd om mobbning för föräldrar.

Surfa lugnt

IQ

Information, tips och stöd till tonårsaföräldrar om ungdomaroch alkohol.

Kontakt

Folkhälsosamordnare

Therese Styverts Törnberg
Tfn 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se

Senast uppdaterad