Carolina Klûft

Semester - lika viktigt som att motionera

Varför är semester viktigt? Det är viktigt att ha semester av flera skäl. För det första ger semester oss möjlighet att vila och återhämta energi. Efter en period av arbete eller studier behöver vi tid att koppla av, minska stressnivån och ta hand om vår fysiska och mentala hälsa.

Använd naturen för en lugn semester

Semestern är den perfekta tiden att dra sig tillbaka från vardagens stress och verkligen koppla av. Men alltför ofta gör vi upp storslagna planer och helt plötsligt blir även semestern en prestation. Försök att dra ner på tempot och låt naturen istället bli din semestervän en stund varje dag.

Regelbunden vistelse i naturen gör att vi mår bättre

Natur och friluftsliv kan förbättra människors kognitiva utveckling och förmåga, öka koncentrationen och öka förmågan att återhämta sig och hantera stress. Det kan ha en positiv inverkan på sinnesstämningen, öka motståndskraften och minska risken för till exempel depression. Det kan också underlätta rehabiliteringen efter fysisk eller psykisk sjukdom. De som vistas mycket och regelbundet i naturen uppger i större utsträckning än andra att de mår bra och känner livstillfredställelse. Det kan räcka med några få timmar i veckan, antingen sammanhängande eller uppdelat på flera tillfällen, för att få positiva hälsoeffekter.

De vanligaste friluftsaktiviteterna är bland annat att promenera, bada i sjö eller hav, vara ute i skog och mark eller arbeta i trädgården. Många former av friluftsliv har inslag av fysisk aktivitet, vilket i sig har många positiva hälsoeffekter på både kropp och själ. Friluftsaktiviteter kan ha en social dimension när man gör saker tillsammans med andra eller i sällskap av husdjur. Men det kan lika gärna vara stillsamma enskilda möten med naturen som ger möjlighet till avkoppling, rekreation och återhämtning. Det är också viktigt att barn vistas i och har närhet till naturen. Tillgänglig natur uppmuntrar till lek och rörelse och är också bra för barns kognitiva utveckling. källa: Folkhälsomyndigheten

När naturen är nära är det lättare att ta sig ut

För att regelbundet kunna ta del av naturens hälsofrämjande effekter behöver det vara lätt att ta sig ut dit, och det är viktigt att ha nära från hemmet till ett grönområde.

Ovanåker, beläget i Hälsingland, är känt för sina natursköna omgivningar med djupa skogar, klara sjöar och böljande åkrar. Kommunen erbjuder flera fantastiska vandringsleder som låter besökare uppleva både natur och kultur på nära håll. Ovanåker är en perfekt destination för naturälskare och friluftsentusiaster som vill utforska Hälsinglands unika natur.

Se naturkartan för att hitta olika besöksmål, som utegym, cykling, vandring och badplatser i Ovanåkers kommun.

Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta händer sommaren 2024

Guidad cykeltur längs Stora Hälsingegårdars väg, Sommarmarknad i Långheds bygdegård, Barnens Ol-Anders, Sommarboken, Barnens Persmässa, Stormässan, Konstrundan, Jussifesten konsert i Voxna kyrka och många fler aktiviteter hittar du här.

Detta händer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad