Stöd människor på flykt

Här finns information om vad du kan göra för att hjälpa människor på flykt.

Vad du kan göra

Det är glädjande att så många vill engagera sig och det finns många sätt att hjälpa till. Via kommunen kan du vara stöd för barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare, genom att bli god man, familjehem, kontaktperson eller kontaktfamilj. Det finns också många ideella organisationer, frivilligorganisationer samt trossamfund som du kan engagera dig i.

Kommunens verksamheter

God man för ensamkommande flyktingbarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – ett godmanskap för barn som kommer ensamma till Sverige och söker uppehållstillstånd. God man fungerar då även som tillfällig vårdnadshavare. För att bli god man behöver en anmälan skickas in till överförmyndaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Familjehem och kontaktfamilj. Vill du bli en värdefull extraförälder? Att bli familjehem eller kontaktfamilj är ett sätt att finnas till för andras barn och deras föräldrar. För att bli familjehem behöver du skicka in en anmälan till socialförvaltningen.

Ovanåkers kommun arbetar även med samhällsintroduktion/samhällsorientering och skola/utbildning för den som är ny i Sverige. Information om samhällsorientering och utbildning

Ideella föreningar och verksamheter

Centrumkyrkan i Alfta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Språkcafé på fredagar kl.17:00-19:00.
Pausat tills vidare på grund av covid-19.

Röda Korset i Bollnäs Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Språkcafé på tisdagkvällar kl. 17:00–19:00.
Pausat tills vidare på grund av covid-19.

Senast uppdaterad