Kontakt
semestervikarie

Vikarie inom vård- och omsorg

Letar du efter ett utvecklande, roligt och meningsfullt jobb? Är du intresserad av att jobba med människor? Då har vi jobbet för dig! Ovanåkers kommun söker kontinuerligt efter engagerade vikarier som vill arbeta inom vård och omsorg.

Tillsättning av semestervikarier för sommaren 2024 pågår

Stängt för nya ansökningar.

Intresseanmälan tillfälligt stängd

Intresseanmälan för att vara vikarie inom vård- och omsorg är tillfälligt stängd då rekrytering av sommarvikarier för tillfället pågår. Intresseanmälan öppnar igen i början av augusti. Håll utkik!

Lediga jobb att söka

Som vikarie inom vård och omsorg får du varje dag chansen att påverka andra människors vardag till det bättre. Är du intresserad av att bli vikarie hos oss är du varmt välkommen att göra en ansökan/intresseanmälan.

Efter att du har skickat in din intresseanmälan behöver du inte göra någonting mer utan vi kontaktar dig om du skulle bli aktuell med arbete.

Att jobba som vikarie inom vård och omsorg

Som vikarie inom vård och omsorg har du stor betydelse för hur andra människor upplever sin vardag. Du finns där för att ge stöd och omsorg samt skapa trygghet och bidra till meningsfulla dagar.

I praktiken kan det handla om att du hjälper någon att sköta sin personliga hygien eller ta sin medicin. Det kan även handla om att du tar med någon ut på en promenad eller att du planerar och genomför olika aktiviteter. Hur en arbetsdag ser ut skiljer sig mellan våra olika verksamheter.

Vad tycker personalen som arbetar hos oss?

Vad tycker våra semestervikarier?

Bra och meningsfulla jobb där där man får möjlighet att göra skillnad för andra och gärna vill arbeta i framtiden. Vi frågade våra semestervikarier 2023 var de tyckte om arbetet inom vård- och omsorg.

"Jag känner att jag verkligen har blivit som en av de ordinarie, bara smälter in, känns som att jag blivit behandlat lika som den ordinarie personalen, både från brukarna men också från ordinarie personal vilket har känts väldigt skönt. Det känns som att dessa veckor har gått väldigt fort samtidigt som det känns som att jag alltid har varit här och det är absolut ett jobb jag kan tänka mig i framtiden. Jobbet är så blandad och man vet aldrig vad som väntar vilket jag gillar."

Vad tycker vår ordinarie personal?

Vi frågade även några medarbetare inom hemtjänsten vad de tycker om sitt arbete. Här nedanför kan du läsa vad de svarade.

Arbetet är socialt och ger otroligt mycket tillbaka

Namn: Jonas Wetterqvist Olovsson
Ålder: 35 år
Hur länge har du jobbat i hemtjänsten: 2 månader

Varför valde du att arbeta i hemtjänsten?

Jag läste till undersköterska på gymnasiet men hamnade sedan inom butik i 12 år. Av olika anledningar valde jag att sluta inom butik och söka mig tillbaka mot äldreomsorg. Jag hade testat äldreomsorgen efter gymnasiet och ville helt byta riktning så därför letade jag mig tillbaka. Jobbet är socialt och man träffar mycket folk. Man får höra så många roliga historier om andra människors liv. Jobbet är givande och man får ge så mycket och inte bara det - man får så otroligt mycket tillbaka.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa att man får så otroligt mycket tillbaka av alla våra brukare och det blir man stärkt av, svårt att förklara i ord. Dagarna går fort och ingen dag är den andra lik vilket gör att man inte blir uttråkad. Något jag också vill lyfta är arbetsmiljön, du får vara ute och åka, träffa massor av brukare och mina kollegor är också det bästa med jobbet.

Vilka kompetenser tycker du det krävs för att jobba inom hemtjänsten?

Kompetenser, ja du måste vara lyhörd, social och ha en positiv inställning. Sen är det såklart jätteviktigt att du kan ta initiativ då man aldrig vet vilka situationer man hamnar i. Men man kommer långt med att vara positiv till människor och ha en bra bemötande i alla lägen.

Skulle du rekommendera att jobba hos oss? vad skulle du säga till den som är intresserad?

Verkligen! Allt handlar inte om att toalettbesök, det är så mycket mer. Så mycket
socialt. Tycker du om människor så sök! Vill man försöka göra dagen bättre för någon annan så har man hamnat rätt, även min dag blir bättre av det här jobbet eftersom jag får så mycket tillbaka av både kollegor och brukare. Hela dagarna är ett socialt utbyte.

Jag får en direkt feedback på att jag gör något bra

Namn: Malin Tranfelt
Ålder: 52 år
Hur länge har du jobbat i hemtjänsten: 29 år

Varför valde du att arbeta i hemtjänsten?

Jag får röra mig, åka runt, träffa brukare och inte bara vara på samma ställe hela tiden, det trivs jag med. Jag har hela tiden tänkt att jag ska jobba med vård ända sedan jag var 18 år varför vet jag inte riktigt. Har testat att arbeta på kontor men det var absolut inget för mig. Att få vara en del av någon annans dag och få göra skillnad betyder så mycket mer. Det är ett varierande jobb och du får lösa problem som dyker upp allt ifrån att byta proppar, lågt blodtryck, till att bilen fastnar i en snödriva. Ibland är du tvungen att vara detektiv på både egen hand och ibland med hjälp av kollegor. Dagarna i hemtjänst går fort och bara flyger förbi.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är väl att jag får en direkt feedback på att jag gör något bra. Ett kvitto på att jag gjort något bra genom att hjälpa en annan människa. Det är alltid kul att höra när brukarna säger att de är glad att just jag kommer. Här får jag direkt respons på det arbeta jag göra och få höra ordet tack. Inte alla jobb man varje dag får höra ordet tack.

Vilka kompetenser tycker du det krävs för att jobba inom hemtjänsten?

För att jobba i hemtjänst behöver du kunna se, höra och känna av människan och
situationen. Man måste ha ett genuint intresse och en nyfikenhet för människor.
Viljan att hjälpa människor och intresset för att utveckla den är A och O.

Skulle du rekommendera att jobba hos oss? vad skulle du säga till den som är intresserad?

Ja, jag har ju varit här i 29 år så absolut! Folk måste komma förbi det här med att vi bara byter blöjor, det är ju en så liten del i allt annat vi gör. Våga prova och ge jobbet en chans skulle jag säga. Missa inte chansen att få känna dig värdefull varje dag. Det är kul, jobbigt ibland men så givande och värdefullt. Vi tillbringar så många timmar på
jobbet och att varje dag få en bekräftelse på att jag gör ett bra jobb är viktigt.
Ett kvitto på att just jag betytt för något för någon annan idag.

Genom mitt arbete får jag göra skillnad för andra människor

Namn: Diana Edvardsson
Ålder: 23 år
Hur länge har du jobbat i hemtjänsten: 4 år

Varför valde du att arbeta i hemtjänsten?

Jag fick sommarjobb efter studenten 2019. Tänkte att jag skulle mellanlanda lite innan jag eventuellt hade en tanke på att studera vidare till socionom. Jag har alltid vetat att jag vill arbeta med människor. Trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle trivas så otroligt bra att jobba i hemtjänsten, men det gjorde jag. Efter ett tag insåg jag att det är här jag vill vara så jag beslutade mig för att läsa till undersköterska på Komvux. Jag är stolt över mitt jobb och trivs så bra med kollegor, brukare och alla andra runt omkring oss. Kul att man får åka runt och se allt möjligt i kommunen. Att få kliva in i andras hem och ha det som arbetsplats är ett privilegium. Därför är jag kvar och vill jobba här.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att veta att just jag hjälper människor i deras vardag och att jag gör skillnad för andra människor. Jag får känna mig betydelsefull på jobbet, hur många får de? Utan ”mig” kanske inte just denna människa hade klarat sig. Att få ge något av mig själv till en annan människa känns bra och mitt jobb är så otroligt varierande.

Vilka kompetenser tycker du det krävs för att jobba inom hemtjänsten?

Viktigt att veta vad man gör. Jag jobbade här innan jag läste till undersköterska men har upptäckt att jag kan så mycket mer efter min utbildning och förstår hur viktigt det är att vi har utbildade undersköterskor på tillsvidaretjänster. Det är också viktigt att man är omtänksam, trevlig och pålitlig.

Skulle du rekommendera att jobba hos oss? vad skulle du säga till den som är intresserad?

Ett stort ja! Prova innan du säger att det inte är något för dig. Det är en bra arbetsplats med bra kollegor, chefer ja alla runtomkring som vi jobbar mot, teamwork. Ingen dag är den andra lik. Folk tror sig veta så mycket och det finns mycket förutfattade meningar om jobbet, men våga testa. Det gjorde jag och jag ångrar mig absolut inte. Gillar du variation på jobbet så ge de en chans, jag tror inte du kommer att ångra dig.


Mitt arbete är varierande, utvecklande & ansvarsfullt

Namn: Anna-Lena Persson
Ålder: 58 år
Hur länge har du jobbat i hemtjänsten: 23 år

Varför valde du att arbeta i hemtjänsten?

För det är ett så naturligt jobb. Att hjälpa människor med det de behöver, så att de kan bo kvar i sina hem..

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att man får känna sig betydelsefull och uppskattad. Det är ett utvecklandejobb, där man får lära sig mycket. Det är ansvarsfullt och varierande. Jag har dessutom bra kollegor och chefer.

Vilka kompetenser tycker du det krävs för att jobba inom hemtjänsten?

Man måste tycka om att hjälpa och arbeta med människor. Man måste kunna jobba ganska självständigt, vara ansvarsfull och uppmärksam. Att ha viss kunskap inom mobil och dator, kunna prata och förstå och skriva svenska. Det är även en tillgång, om man kan flera språk. Att kunna hushållssysslor är också bra inom hemtjänsten. Men framförallt är det viktigt att vara positiv, att vilja lära och våga fråga.

Skulle du rekommendera att jobba hos oss? vad skulle du säga till den som är intresserad?

Ja, jag skulle rekommendera andra att jobba hos oss. Det finns många jobb, men få är så betydelsefulla och viktiga som hemtjänsten. Ett av samhällets viktigaste. Detta är dessutom ett framtidsjobb, för människor med behov av hjälp kommer det alltid att finnas.

Kontakt

Enhetschef

Carina Uppegård
E-post carina.uppegard@ovanaker.se

Assistent

Ulrica Nordahl-Olsson
E-post resursen@ovanaker.se

Öppettider

Måndag-torsdag kl. 06.45-15.45
Fredag kl. 06.45-15.30

Besöksadress

Unnesvägen 6 B
828 33 Edsbyn

Postadress

Ovanåkers kommun
Resursenheten
828 80 Edsbyn

Senast uppdaterad