Kontakt
I förgrunden ligger två discgolfdiscar. I bakgrunden står någon på discgolfbanan och ska precis till att kasta en disc.

Discgolf, en idrott för alla

Text och foto: Josefin Hallström.

Solen strålar och gör att de gula korgarna tornar upp sig likt solrosor ur grönskan på Edsbyns discgolfbana när vi kommer på besök. Felix Karsbo och Calle Kopparmalms, ordförande respektive vice ordförande i Viksjöfors IF Frisbee, möter upp oss med solen i ögonen. Banan har funnits på platsen sedan 2012 och drar numera besökare från hela Europa.

Många har nog sett de gula, kedjeprydda korgarna som står placerade lite här och var ute på Bäckområdet. För vissa är det självklart vad det handlar om, medan det för andra är ett mysterium. I folkmun pratar man oftast om frisbeegolf, men det som används av spelarna själva är discgolf. Lika som i bollgolf och med golfklubbor finns även här olika vikt och utföranden av frisbees, eller discar som det kallas, för olika vindförhållanden och situationer man hamnar i.

”Många tror att frisbee är något man bara kastar på stranden.

Calle Kopparmalms och Felix Karsbo står på en äng vid en discgolfkorg.

Calle Kopparmalms och Felix Karsbo är stolta över den fina gemenskapen inom frisbeesporten.

Calle Kopparmalms står på discgolfbanan, mitt i rörelsen att kasta iväg en disc.

Calle har tränat kastarmen sedan 10 års ålder!

– Många tror att frisbee är något man bara kastar på stranden, säger Calle.

Calle har varit aktiv i klubben sedan han var 10 år gammal och var den som, tillsammans med en vän, byggde den första discgolfbanan i Edsbyn som då var placerad på Gårdtjärnsberget. När vi besöker banan på Bäck så möts vi av en grönskande park. En park med välklippta gräsmattor och såväl bänkar som broar som medlemmarna i föreningen själva har byggt. Felix har varit aktiv i föreningen sedan 2015.

– På Bäck var man bara för att motionsspåret fanns och att idrottsläraren sa åt en att springa ett varv där. Nu kommer man hit av andra anledningar, säger Felix som hunnit springa många varv i motionsspåren på området innan discgolfbanan kom till platsen.
Banan lockar idag såväl discgolfspelare från hela Europa (!) som lokala motionärer som bara är där för att ta en promenad.

Felix Karsbo och Calle Kopparmalms står i skogen och kastar discar mot en discgolfkorg.

Discgolfbanan i Edsbyn är rätt unik då den trots sitt fina skick är en gratisbana.

– Det byggs mycket banor runt om i Sverige, och jag tror att vi är en av få banor i det här skicket som är gratis att spela på. Vår vision är att det ska fortsätta vara så, säger Felix.

Både Calle och Felix lyfter att discgolf är något för alla.

– Det är verkligen en sport som alla kan utföra. Vår äldsta spelare är nog över 80 år och den yngsta sju, berättar Calle. Flera gånger lyfter dem att frisbeesporten är en fin gemenskap och att du som nybörjare välkomnas med öppna armar.

– Det är det som är discgolfen, säger de båda i kör.

Info om Edsbyns Discgolfbana

Parkering: Vid Celsiushallen i Edsbyn

Kostnad: Gratis

Öppettider: Dygnet runt, året runt. Mest spelbar under sommaren/hösten.

Facebook:
Edsbyns Discgolfbana
Viksjöfors IF Frisbee

Instagram:
Edsbyns_discgolfbana
Viksjoforsiffrisbee

Senast uppdaterad