Kontakt

Hör hemma bakom ratten

Text: Niklas Stagvall Foto: Niklas Stagvall och privat

Motorsporten har alltid funnits i Martin Jonssons familj. Hans föräldrar tävlade i både folkrace och rally och hans mamma är den enda i familjen med en seger som seniorförare i folkrace. Som 7-8-åring sladdade Martin runt på gården i Malvik med en gokart som hans pappa hade byggt. Efter otaliga segrar i flertalet kategorier och ett SM-guld i Rallycross är det tydligt att Martin hör hemma bakom ratten.

Martins motorsportresa började med en miniracing-cup i Alfta. Han tävlade med en skalabil i skala 1:10 som hans pappa hade skaffat.

– Jag fick tävla mot lite större pojkar och blev trea i cupen. Det var kul och det är jag stolt över, säger Martin.

Efter några vintrars folkraceträning på den frusna Viksjön, i en bil som hans pappa hade byggt, kunde Martin börja tävla i 15-årsåldern. Första folkracetävlingen slutade med seger och Martin provade sedan på Crosskart i några år innan han kastade sig in i Rallycross.

– Jag byggde om en 2150 Opel Kadett GSI som blev klar på fredag kväll och jag hade backtävling i Järbo på lördagen! Jag provade så att växlar gick i och att den gick framåt, sen var det bara upp på vagnen och köra iväg! säger han.

En tredjeplats i backtävlingen gav Martin mersmak på Rallycross. Efter sex back-SM-guld, ett back-SM-silver, ett juniorbrons i rallycrossen och flertalet guld i sprintserien och med ett stort sponsornätverk kunde Martin köpa drömbilen—en Supercar Lites. Med den kunde Martin köra i VM. Han började träna på Långrösten inför vinter-SM-veckan i Skellefteå, som blev det första riktiga testet av bilen och teamet.

Gruset sprutar när Martin är i farten. Då kan det gå 160 km/h i kurvorna. Foto: Privat

– Vi var ojämna i körningen, men vi visade att vi finns. Vi var bland de enda som var ett rent familjeteam, säger Martin.

Resultaten började komma och 2022 blev Martin och hans team svenska mästare i sin kategori av Rallycross.

Det var på riktigt skithäftigt! Det är det största som hänt i min motorsportkarriär, säger Martin med ett leende.

Efter SM-guldet blev det en nationell satsning inom Rally som startade med tävling i Järbo.

– Jag hade aldrig provat det. Bilen var inte lika häftig som rallycrossbilen men det nya momentet att lyssna på en kartläsare var en adrenalinkick i sig! Jag hade inte ens pluggat notläsning så jag gick ut på lunchrasten dagen innan och kollade på in car-videor på nätet, säger Martin och skrattar.

Koncentrationen är total när Martin sitter bakom ratten.

Supercar Lites-bilen är ändå Martins absoluta favoritbil om han får välja.

– Mest ultimata tävlingsbil jag har kört. Fyrhjulsdrift, mycket effekt och bra drivmoment som gör att man känner knuffen när man sticker iväg från startplattan. Man sugs fast i stolen. Det är extremt häftigt! säger han.

Det är inte bara att tuta och köra. Hur en tävling kommer gå avgörs enligt Martin redan i garaget, och ett bra team är ett måste.

- Det är ingen enmansshow. Någon ska sköta catering, bilen, reservdelar, sovplatser, transporter, tider, osv. Man behöver en spotter på banan och man behöver sponsorer. Vi har en fantastisk bygd med folk och företag som har pushat på och hjälpt till.

Hur är du i trafiken?
– Eftersom jag får mitt utlopp på banan så blir jag väldigt lugn i trafiken. Man kan hantera stressiga situationer på ett annat sätt. Därför tycker jag att många ska prova på tävlingskörning.

Det bästa med Rallycross?
– Adrenalinkicken när man sätter sig i bilen och värmer däcken innan man rullar fram till startplattan. Banpersonalen som kollar att man är redo och gör tummen upp. Alla står där, sex bilar i bredd. Man är redo att släppa kopplingen, kliva på gasen och ge allt. Det är det bästa. Och att jämföra sig mot andra, såklart!

Vad händer nu?
– Just nu laddar jag batterierna för nästa satsning. Bilen finns kvar. Allt är redo. Det känns skönt att bara landa en stund och njuta av framgångarna. Kanske provar jag något nytt, men motorsport blir det på ett eller annat sätt!

Fakta

Namn: Martin Jonsson

Ålder: 36

Bor: Ämnebo, Edsbyn

Familj: Sambo och två barn på 5 och 1 år

Kör till vardags: Volvo V90 Cross Country

Drömbil: Lamborghini med höjningssats så att den klarar av Ovanåkersvägarna!

Senast uppdaterad