Kontakt

Har öppet i stort sett jämt

Text: Ulrica Leandersson. Foto: Katarina Olars

När Wilma Rask blev uppsagd från Svenska Fönster i våras tog hon chansen att starta eget på svärfars gård i Kyan utanför Edsbyn. I midsomras tog hon emot sina första kunder.

Att det blev just hundpensionat som Wilma startade var inte så konstigt, tankarna att arbeta med hundar har funnits där länge.

– På gymnasiet i Ljusdal läste jag till djurvårdare men eftersom jag ville förbereda mig ifall jag någon gång skulle starta hundpensionat eller hunddagis frågade jag om jag inte kunde utöka med de kurser som behövs för att vara behörig till det, säger Wilma samtidigt som hon plockar ut de två cockerspanieldamerna Mimmi och Vilja från sin box.

Mimmi och Vilja bor ofta hos Wilma och är mor och dotter.

– Efterfrågan var stor redan innan jag startade företaget och i somras hade jag fullt. Just nu är det lite lugnare med pensionatskunder och då kan jag ta in några dagiskunder istället.

Skillnaden mellan hundpensionat och –dagis är i stort sett längden på vistelsen. Som dagis är hundarna där bara över dagen när husse och/eller matte jobbar. De som är där på pensionat är där fler dagar, oftast när ägarna är på semester.

Wilma Rask ger godis till två cockerspanielhundar. De är utomhus. Wilma har vinterkläder. På träden och på gräsmattan är det gula löv.

Mimmi och Vilja, som är mor och dotter, bor ofta hos Wilma.

Som hundpensionat har man öppet i stort sett jämt, dygnet runt, och det kan vara ganska stressigt att hinna med. Wilma har stängslat in en del av marken runt huset så hundarna kan springa fritt omkring men det blir många promenader i skogen också.

– Det är ett stort ansvar att ta hand om någon annans hund, jag ser alltid till hundens bästa och vill därför ge dem så mycket som möjligt. Jag börjar oftast vid kl. 7 med att rasta och utfordra hundarna. Sen rullar dagen på, men det blir många promenader för jag blandar sällan hundarna med varandra.

Wilma Rask står framför en röd vägg utomhus. Hennes svart-bruna rottweiler har hoppat upp mot henne och slickar sig om nosen. På väggen bakom henne sitter en vit skylt där det står "Sjöviks Hundspensionat".

Rottweilern Jessie är en av Wilmas egna hundar.

I större städer kan pensionatplatser vara fullbokade långt i förväg för exempelvis sommarsemestern. Wilma har därför kunder från andra ställen som lämnar av sina fyrbenta vänner på vägen till och från sin semester. Östersund och Hudiksvall är några av orterna där det är svårt att få plats på hundpensionat och de har hittat till Wilma.

Just nu har Wilma plats för åtta hundar men hon och sambon funderar på ett större hus där verksamheten eventuellt skulle kunna växa.

– Vi får se hur det blir i framtiden, just nu är jag glad att jag kunde göra något annat när jag blev uppsagd. Och att jag får jobba med hundar är ju fantastiskt, säger Wilma som inte haft en dag sen midsommar utan någon hund inackorderad.

Wilma

Namn: Wilma Rask

Ålder: 23 år

Yrke: Driver Sjöviks Hundpensionat

Egna hundar: Rottweilern Jessie, 8 år och kelpien Kit, 2 år.

Det bästa med att ha hundar som kunder och kollegor: Hundarna är alltid glada när de ser mig och jag har aldrig tråkigt. De hänger glatt med på aktiviteterna jag hittar på.

Två cockerspanielhundar sitter och balanserar på bakbenen på en gräsmatta. Deras förväntansfulla blickar är riktade uppåt.

Är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är nog bara godis som Mimmi och Vilja har fått syn på!

Senast uppdaterad