Kontakt

Alla kan vara med

Text: Elin Englund. Foto: Niklas Stagvall.

Ett tjugotal barn, ungdomar och vuxna har trotsat det grådaskiga höstvädret för att delta i månadens Pokemon Go Community Day och det gemensamma evenemang som 9-åriga Ted Norman Kring arrangerar genom Alfta Spelförening. Det är deltagare från flera olika orter runtom i Hälsingland, några kommer från Alfta och Edsbyn medan andra åkt från Bollnäs och Järvsö för att delta. Vissa deltagare har varit med förut medan några är helt nya – här är alla välkomna!

På en given signal tar alla upp sina mobiltelefoner och ”jakten” är i gång. Det är härligt stämning, stort fokus och glada miner när deltagarna i en gemensam klunga rör sig runt området, tar ner gym, raidar och samlar shinies.

– Det bästa med Pokemon Go Community Day är att man har kul, träffar kompisar och får shinies”, förklarar Ted som är Pokemon Go-ansvarig på Alfta Spelförening.

Barn och vuxna står i en ring med sina mobiltelefoner.

Dags för spelarna att koppla upp sig!

Alfta Spelförening grundades 2019 av ett gäng barn, unga och vuxna som delade en passion för spel och spelkultur. Syftet var att skapa gemenskap i spelkulturen i området och på så sätt sprida glädjen som spelkulturen innebär till andra, något de med råge lyckats med. Redan under sitt första år hade föreningen över 60 medlemmar och arrangerade aktiviteter för drygt 1300 personer, och engagemanget och arrangemangen fortsätter. Vi frågar Ted varför han gick med i föreningen.

– Jag tänkte att det kunde vara kul. För att det är roligt att vara med i en förening och är man med får man också säga vad man vill göra framåt, vara med och planera, säger Ted.

Hans Engren och Ted Norman Kring sitter på en trappa till ett rött hus med vita knutar. På marken ligger höstlöv.

Hans Engren, sekreterare och Ted Norman Kring, Pokemon Go-ansvarig.

Det är barnens och ungdomarnas intressen och idéer som formar föreningen och det är de som planerar och styr upp de olika evenemang som arrangeras, allt från EPA-träffar och rollspelskvällar till LAN och figurmålning. Tanken om engagemang genom arrangemang och gemenskap genom spelkultur genomsyrar tydligt hela verksamheten. Fokus ligger hela tiden på barnen och ungdomarnas intresse.

Under Pokemon Go-promenaden runt Forsparken berättar en mamma som deltar i eventet med sin son att hon alltid försökt fått sonen intresserad och engagerad i någon förening eller sport, men att inget riktigt passat helt rätt – förrän de kom i kontakt med Alfta Spelförening.

– Det här är min förening, förklarade sonen glatt i bilen hem efter deras första Pokemon Go-event med föreningen.

Spelet är en plats där man får vara sig själv.

Maria Moreno Bolin står framför en röd vägg med sin mobiltelefon i handen.

Maria Moreno Bolin, grundare.

Alfta Spelförening handlar egentligen inte främst om spelandet, det är gemenskapen som är det viktiga.

– I spelet kan man vara den man vill vara, ingen dömer eller bryr sig om hur gammal du är eller så. I spelet är alla lika mycket värda. Det är en plats man får vara sig själv på och där alla kan delta utifrån sina förutsättningar, där alla är välkomna, förklarar Hans Engren och Maria Moreno Bolin, sekreterare på respektive grundare av Alfta Spelförening.

Det är gemenskap genom spelkultur, och det är tydligt att spel både förenar och inkluderar.

Ett barns händer knappar på en mobiltelefon med spelet Pokemon Go på skärmen.

Hur blir man medlem?

På föreningens hemsida, Facebook och Instagram finns information om allt som är på gång i föreningen. Verkar det intressant är man välkommen att höra av sig eller komma och delta – ung som vuxen, rutinerad eller nybörjare spelar ingen roll – alla är välkomna!

Tidigare event

  • LAN, där deltagarna spelar datorspel tillsammans.
  • Gamingresa till Dreamhack i Jönköping och Beyondlan i Bollnäs.
  • Lovaktiviteter som workshop i magi, figurmålning, rollspel och Magic The Gathering.
  • Spelkvällar och Gaming-Afterwork för föräldrar.

Senast uppdaterad