Kontakt
Elin trimmar en liten rufsig hund med sin rakapparat.

Saga, som många andra av Evelina Perssons kunder, har kommit in för att få den årliga ”jultrimningen”.

Fältmässiga frisyrer dominerar

Få frisörer i Edsbyn är mer vana att få skäll av kunderna än Evelina Persson. På hennes salong Tass och Tova är kunderna nämligen – hundar.

Text: Josefin Nygren. Foto: Niklas Stagvall.

Allt började med en annons på Facebook. Evelina Persson jobbade inom vården sedan många år tillbaka men hade en gnagande känsla av att ”jag borde hitta på något annat”. För fem år sen fick hon en möjlighet att ta över ett hundtrimningsföretag. Evelina, som alltid älskat hundar, vågade chansa.

– Jag tyckte det verkade roligt. Och det var det ju också. Första perioden gick jag som lärling men efter några månader fick jag stå på egna ben.

Så plötsligt hade hon klivit över i en helt annan bransch. Nu tar hon emot hundar i alla storlekar – och med alla olika personligheter – för klippning av både päls och klor.

– Man får verkligen en relation till alla som kommer hit. Det är så roligt att lära känna dem och deras personligheter, säger hon.

Elin ser fokuserad ut medan hon trimmar en liten hund.

Ibland krävs en stor dos tålamod för att få ordning på Evelinas lite busigare kunder.

Samtidigt är det inte alltid hon känner sig så uppskattad av de fyrfota kunderna:

– Det är ju inte som med oss människor som tycker det är mysigt att klippa håret. En del hundar kan börja bromsa redan när de ser huset och så får ägarna bära in dem. Det kan jag tycka är lite jobbigt, jag vill ju vara kompis med hundarna!

Hundtrimning är inte det lättaste. Medan vi oftast sitter stilla hos frisören, kan det vara rätt svårt att få samma ordning på Evelinas kunder.

– Särskilt små hundar kan vara lite busigare, så det gäller att ha mycket tålamod. Men sen är det väldigt roligt också. När det till exempel kommer en långhårig och lurvig pudel och så får jag klippa fram en hund igen ur all den där pälsen.

I större städer är det vanligt med mer specifika önskemål från ägarna. Det kan handla om särskilda former eller att pälsen ska få någon ny färg. Men i Edsbyn är det fältmässiga frisyrer som dominerar:

– De flesta vill ha det enkelt. Här går vi i skogen med våra hundar och vill ha smidiga och lättskötta frisyrer.

Elins händer trimmar en liten hund med en rakapparat.

När det kommer in långhåriga och lurviga hundar är det som att klippa fram en hund igen ur all päls.

Vid sidan av hundtrimningen driver Evelina hunddagis med ett tiotal inskrivna hundar. Hundar på heltid, ett krävande jobb – men som ger mycket tillbaka, tycker hon. Och framtidsdrömmar finns det också:

– Tänk om det kunde finnas ett hundcentrum i Edsbyn. Med en butik, hunddagis och trimning och kanske ett kafé där hunden får följa med. Om vi var flera entreprenörer kanske det skulle vara möjligt, i framtiden.

Den lilla beigfärgade hunden Saga står nyfriserad på klippningsbordet.

Julfrillan är fixad, och Saga är helnöjd!

Senast uppdaterad