Kontakt

Går igång på form

Olivia Stenberg har välsignats med en oansträngd coolhet. Hon inspireras av kulturkrockar och är en frisör som tycker att det är kul när hennes kunder själva har experimenterat med sina hår. Under sina första 31 år har Olivia växlat boende mellan Pakistan, New York och Edsbyn.

Text: Ulla-Marie Nilsson. Foto: Katarina Olars.

Vad är det härligt att komma hem till?
– Här har jag ett bra boende och en framtid som inte är oviss och som jag har kämpat för och inspirerats av under en lång tid. Jag har dessutom byggt upp ett fantastiskt nätverk. Stilen i salongen har jag format utifrån människor i min omgivning och hur jag tror att de vill ha det. Det är viktigt för mig att jobba i en miljö som inte skaver. Jag är en sucker för att det ska kännas bra!
Salongen skulle passa in i vilken storstad som helst, gärna i ett område där vintage- och vinylbutiker brukar trängas, men nu finns den i Edsbyn. Det spelas 70-talsrock i högtalarna och i tidningsstället finns det inte en enda skvallertidning i sikte utan endast modeböcker och modemagasin. Salongens Instagramkonto består främst av inspirationsbilder som inte alltid har fokus på hår. Under den senaste vistelsen i New York växlade Olivia jobb med en skiss- och illustrationskurs.

Vilka stilar är du sugen på nu?
– Samma som alltid. Personer som är tydligt bekväma i det de har på sig, som har kommit underfund med sin kroppstyp och framhäver den. Jag går igång nåt oerhört på form. Att skapa frisyrer som tar fram det bästa i ett ansikte.

Olivia Stenberg och Ulla-Marie Nilsson sitter i varsin frisörstol i Olivias salong.Förstora bilden

Salongen skulle passa in bland vintage- och vinylbutiker i en storstad.

”Det är viktigt för mig att jobba i en miljö som inte skaver. Jag är en sucker för att det ska kännas bra!

Har du bra självförtroende?
– Om jag vill kan jag ha det. Jag har en bra självkänsla och jag skulle kunna bygga ett bra självförtroende baserat på den.

Vad blir du inspirerad av?
– Allt som gör att jag reagerar. När nåt är konstigt och utmanar, det ger mig så mycket så du anar inte! Här i Edsbyn är det såklart inte lika många snabba impulser som i en storstad, men jag upplever människor som mer åtkomliga. Ger man andra lite tid och intresse kommer man nära. Människor är så himla bra!

Vad, om något är för allvarligt att skämta om?
– Inget om det kommer från en vettig människa.

När blir du varm i hjärtat?
– När jag har ett myller av människor runt mig. Här hemma är det oftast familjen och kusiner. Det ljudet!

Hårprodukter uppradade på en hylla i mörkt trä.Förstora bilden

I tidningsstället finns det inte en enda skvallertidning i sikte utan endast modeböcker och modemagasin.

Fakta

Vem: Olivia Stenberg, 31 år
Bor: I Öjevillan mitt i Edsbyn
Gör: Driver salong Oktober Nr9
Guilty pleasure: USA

Senast uppdaterad