Kontakt

Här kan man se himlen

Will och Charlotte flyttade till en gård i Gräsmyran utanför Edsbyn för ett år sedan och platsen är precis så naturskön och enslig som den låter. Vi hälsade på för att ta reda på hur en arborist och en zonterapeut från Folkstone i England hamnade i Gräsmyran och vi kände oss välkomna på studs!

Text: Ulla-Marie Nilsson. Foto: Katarina Olars.

Det är märkligt att ett hem utan möbler och tapeter kan vara så trivsamt. Vi misstänker att det har att göra med de som är i full färd med att göra huset till sitt. Avstjälpningsplatsen för kaffekoppen är en bräda, väskan blir dammig av sågspån och huset doftar gott av trä och inget samtalsämne känns tabu.

Will har alltid gillat trä och 2019 deltog han i en internationell täljfestival i Leksand. Charlotte var med på resan och de slogs då av tanken att ”här skulle vi kunna bo”.

– En arborists främsta uppgift är inte att såga ner träd utan att vårda träden och se till att de inte blir farliga för omgivningen, förklarar Will när vi pratar om att många sågar ner träd i syfte att få sol på bryggan. Gamla träd är nyttiga!

Will och Charlotte älskar naturen. De pratar entusiastiskt om ljudet av aspen utanför huset och de hann bara bo här i tre veckor så såg de tre björnar passera vägen.

Det är mindre laddat att bara behöva blotta sina fötter.

Vad tror ni att vi bybor har blivit hemmablinda inför?

– Himlen! Att vi kan se så mycket av himlen när vi blickar ut. I England skyms den alltid delvis av nåt staket eller nån byggnad.

Medan Will tar hand om träd så vill Charlotte få oss att må bra. I England arbetade hon som logoped inom sjukvården och nu har hon startat upp sin zonterapiverksamhet som hon kommer att kombinera med yogapass.

– Många kan känna sig obekväma med att behöva klä av sig inför en massage och då kan det vara mindre laddat att bara behöva blotta sina fötter. Det är en avslappnande behandling.

Om jag testar zonterapi, kommer du att kunna avslöja mina eventuella synder då?

– Ibland kan det visa sig att någon som sover dåligt också dricker 20 koppar kaffe om dagen. Då ger jag nog tipset att kanske dra ner lite på kaffemängden.

Har ni haft stunder då ni har ångrat flytten till Sverige?

– Mest jag, svarar Charlotte. Dagar då ingenting känns enkelt brukar jag laga typisk engelsk mat eller ta en promenad och då känns det lättare. Vi har fått så bra mottagande av grannar och av personal där vi handlar byggmaterial. Ibland när vi har kommit dit och känt oss ganska låga har vi liksom inte haft en chans när de kommer och är hjälpsamma. Folk vill varandra väl här!
Will berättar att renoveringen har varit mer omfattande än väntat.

– När jag har öppnat en vägg och upptäckt att också den har varit rutten har jag nog suckat lite, men jag märker att många blir glada av att höra att gamla gårdar här restaureras och tas omhand.

Will och Charlotte har hopp om att det mesta ska stå klart i slutet av sommaren. I samband med intervjun fick jag låna med mig en box med deras favoritserie. Eftersom hela Tycker Om-redaktionen nu är nyfikna på det charmiga paret ruvas det slugt på en gemensam återlämning av tv-serien i slutet av augusti. I väntan till dess ska vi komma ihåg att kolla på hela himlen varje dag!

Will och Charlotte står i ett rum som håller på att renoveras. På golvet ligger plankor och verktyg.

Charlotte och Will är i full färd med att göra huset till sitt.

Arborist? Zonterapi? Vad snackar du om?

En Arborist är en trädvårdsspecialist som vårdar träd i städer, tätort, trädgårdar och andra bebyggda miljöer. Arborister arbetar för att träden ska vara säkra, vackra, problemfria och leva länge. Personer som arbetar med att beskära och vårda träd kan också kallas trädvårdare, beroende på kompetensnivå.

Zonterapi är en behandlingsform inom alternativmedicin. Enligt zonterapin kan kroppen indelas i olika zoner. Vid obalans eller sjukdom reagerar zonpunkterna för respektive organ med att ömma. Behandling ges genom att trycka på dessa och stimulera energi och blodgenomströmning till det sjuka området.

Fakta

Will Riseley, 34 år. Driver företaget The Hungry Squirrel.
Charlotte Coles, 35 år. Driver företaget Being Yoga & Zonterapi.

Senaste låt som fastnade i huvudet?
Ja må hon leva. Den texten är för övrigt ganska konstig om den översätts till engelska.

Film/serie ni sett minst tre gånger?
The Good Life. En brittisk tv-serie från 70-talet.

Instagram: @hungrigekorrehus

Senast uppdaterad