Kontakt

Lyxmackor på Linbageriets och Kaveln & Palettens vis

Linbageriets pesto-, mozzarella- & tomatsmörgås på rödbetsbröd

Smörgås med färgglatt pålägg.

Foto: Katarina Olars

Rödbetsbröd:

Surdegsbröd bakat på vetemjöl från Hallens kvarn i Kilafors, rödbetor, vatten, salt och självklart vår egna surdeg.

Gör så här:

  • Bred smörgåsen med en grön, basilikabaserad pesto.
  • Lägg i ett krispigt salladsblad.
  • Skiva tomat och buffelmozzarella. Varva två skivor av vardera i smörgåsen.
  • Toppa med några blad ruccolasallad för extra nötig smak.
  • Jag använder bruna hamburgefickor att lägga ner smörgåsarna i, men man kan lika gärna använda smör- eller bakplåtspapper.
  • Undvik gärna plastfolie eller plastpåsar, då de lätt förstör den krispiga, härliga ytan på vårt surdegsbröd, och istället gör brödet segt och tråkigt.
  • Självklart ska färdiggjorda smörgåsar ätas samma dag, för bästa resultat! Bröd trivs nämligen aldrig i kylskåp.
  • Föredrar man att köpa smörgåsen färdig så finns de självklart hos oss på Linbageriet!

Kaveln & Palettens lyxiga rostbiffmacka till picknick

Smörgås med färgglatt pålägg.

Foto: Katarina Olars

Stenugnsbakat surdegsbröd:

Vårt bröd är gjort på vete- och rågmjöl från Tevekvarn i Järvsö. Ingen jäst eller andra tillsatser.

Alla röror och dressingar tillverkar vi själva på bageriet.

Röd coleslaw till ca. 4 pers.

  • 300 gram rödkål
  • 1 st äpple, grönt
  • 3 msk majonnäs
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 msk senap, grovkorning, sötstark
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning:

  1. Strimla rödkålen fint. Lägg i en bunke och häll över kokande vatten. Låt stå ett par minuter och häll av vattnet. Kyl kålen en stund.
  2. Skala och skär äpplet i små bitar och blanda kål, äpple med majonnäs, crème fraiche, vinäger, salt och peppar.

Grönkålschips:

  1. Skölj och rensa grönkålsblad. Ta loss från stjälkarna.
  2. Tillsätt olivolja, lägg på bakplåtspapper på bakplåt och salta med havssalt.
  3. Baka ca 10-12 minuter på 200 grader tills bladen är krispiga.

Gör så här:

  1. Skär lagomtjocka skivor av limpan.
  2. Lägg på krispsallad på ena kanten. Dela sedan upp röd coleslaw på de 4 brödskivorna.
  3. Lägg på 2 tunna skivor rostbiff på varje macka (vi valde Siljans charks gourmetrostbiff).
  4. Med hjälp av en potatisskalare, skär långa skivor av gurka. Lägg dem på mackan med en tomatskiva.
  5. Strö på grönkålsbladskrisp uppe på mackorna samt dekorera med ett fint grönkålschips.
    Smörgåsen finns att köpa färdig på Kaveln & paletten om man inte vill göra den själv!

Senast uppdaterad