Kontakt

Mer arbete än många tror

Text: Elin Englund. Foto: Niklas Stagvall.

Höstmörkret börjar sakta smyga sig på när vi träffar Joacim Törnberg för att samtala om hans engagemang i kommunens skoterleder och intresset för bygdens historia. Att leda en intervju med honom är lätt. Hans brinnande intresse för bygdens skoterklubb och deras leder tar snabbt över och det är med fascination vi lyssnar på hans berättelser och allt han delar med sig av.

Jocke började engagera sig i skoterklubben 2018/2019 och hans intresse har vuxit sig starkare för varje år som gått.

När vi frågar Jocke hur mycket tid han lägger på skoterlederna skrattar han och svarar att det är fruktansvärt många timmar. Han förklarar att det ligger mycket mer bakom arbetet med lederna än många tror och att det krävs dagliga insatser hela året för att få till de fantastiskt fina skoterleder vi har i kommunen—för det har vi, fantastiskt fina skoterleder. Grundarbetet är otroligt viktigt; att röja sly, renovera och bygga broar, skylta, förbereda marken inför vintern, och mycket mer. Det är lika som med så mycket annat, är man noga med grundarbetet går det andra så mycket lättare sen, i det här fallet sladdandet av själva lederna.

Men det är mycket administrativt också. Man kan inte dra leder hur man vill. Det finns lagar och regler som måste följas. Man måste säkerställa att man har rätt tillstånd, hålla koll på nyckelbiotoper, prata med markägare och Länsstyrelsen, delta i styrelsemöten, kontakta sponsorer och fördela arbetet.

I Ovanåkers kommun finns det 38 mil skoterled.
Det blir många mil på skotern varje säsong.

Joakim står på sin skoter ute i vintrig natur, iförd hjälm och vinterjacka.

Joakim Törnberg spanar över skoderlederna.

Hur mycket skoterleder har vi i kommunen?

– I Ovanåkers kommun finns det 38 mil skoterled. Det blir många mil på skotern varje säsong och många timmars arbete med att se till att de är i så bra skick som möjligt. Varje led sladdas tur och retur 1-3 gånger i veckan beroende på slitage. Det gäller ju att skapa leder som passar olika typer av skoteråkare, både för de som vill “prutt”-köra och de som vill köra fortare. Skapar vi bra leder som passar många så hjälper det skoterintresset i hela kommunen, och även turismen. Men jag är ju inte själv i arbetet, vi är flera som engagerar oss, annars skulle det vara omöjligt.
Jocke är noga med att lyfta fram att de är flera eldsjälar i skoterklubben som arbetar tillsammans med lederna.

Får ni något betalt för ert arbete?

– Nej, inte alls. Det är ideellt! Rakt av! Arbetet är ofta tungt och många timmar, men väl värt det när man ser resultatet.

När trivs du som bäst?

– I februari. När man mitt i natten är ute i skogen, kanske vid 1-tiden. Det är mörkt och det är ”upplega” (nysnö på alla träden, som mjuk och fluffig bomull överallt). Med dagens skotrar och deras ljus blir det otroligt vackert!

Några skotrar står på en skoterled i skogen i nattmörkret som lyses upp av skotrarnas strålkastare. Bakom en av skotrarna står en person.

När skoterns ljus lyser upp de nysnöbeklädda träden i februarimörkret trivs Joacim som bäst. Foto: Privat.

5 snabba

Åka snabbt eller glida fram? “Gubbåka”

Bryggkaffe eller kokkaffe? Rivigt brygg

Bästa maten på skoterturen? Kebabrulle

Fjäll eller skog? Fjäll och fina leder gärna i skog

Berätta något “nördigt” om dig: Jag har ett stort intresse för Edsbyns historia. Gamla kort är riktigt roligt att titta på. Jag har en inloggning på Dibis där det ligger en massa gamla kort från Hälsingland uppdelade i olika underkategorier. Jag är nog en av de yngre som har ett så stort intresse.

Fakta

Namn: Joacim Törnberg, men kallas för Jocke.

Ålder: 48 (men håller inte så noga koll längre).

Familj: Sambon Ulle och barnen Albin, Leo och Molly.

Gör: Arbetar på centralförrådet på Svenska Fönster.

Vila innebär: Att umgås med familjen eller åka till fjällen.

Vett & etikett på skoterleden (under vintern)

De bästa kunskaperna får du genom att gå skoterklubbens Förarbevisutbildning eller genom att kontakta skoterklubben direkt, men här är några korta riktlinjer!

  1. Skidåkare, hundspann och gående har företräde i skoterspåret.
  2. Visa respekt för markägare och de som arbetar med lederna.
  3. Ridning på skoterled bör undvikas.
  4. Fyrhjulingar och crosscyklar får ej köras på skoterled.
  5. Avvik ej från leden.
  6. Skoterkörning över is sker alltid på egen risk.

Byns skoterklubb på webben

Instagram: @eds_bynsskoterklubb

Facebook: Byns Skoterklubb Edsbyn

Senast uppdaterad