Kontakt
Ett par händer med silvriga dödskalleringar på fingrarna är knäppta över magen på en svart T-shirt med en logotyp på bröstet som säger "Jörgens Vilt, Skräck å Hårdrock".

Skräck, vilt och hårdrock

Text: Ulla-Marie Nilsson. Foto: Christian Olars.

Det krävs mod och passion att öppna en butik med temat skräck, vilt och hårdrock i en by av Edsbyns storlek och Jörgen känns befriande oironisk när han entusiastiskt berättar om utbudet i butiken.

Skräck, Vilt å Hårdrock? Berätta!

– Jag gillade att grilla och tyckte att det var tråkigt att begränsa sig till bara gris och ko. Jag började sälja produkter i mitt gamla pojkrum i mina föräldrars källare och lite hos Speed-Autoteile, och öppnade den här butiken i december 2021.

I butiken spelas naturligtvis hårdrock och Jörgen berättar om vilka köttprodukter som har högt näringsinnehåll, hur de kan tillagas och vad de passar till. I frysen finns relativt vanliga produkter som rökt renhjärta och ölkorv, men också känguru och krokodil. Vid några tillfällen har Jörgen också fått i uppdrag att fixa käket i samband med företags sommarfester.

– Skräckfilmer och hårdrock har jag alltid varit förtjust i. Under några år spelade jag i LIPSTIXX ’N’ BULLETZ, ett Glam Metal-band, och vi var så pass etablerade att vi åkte på en Europaturné och finns på Spotify, men det blev svårt att kombinera när de flesta bodde i Stockholm. Jag behövde ta semester för att kunna spela.

Jörgen gör "metal-tecknet" med handen framför kameran.

Jörgen Arvidsson.

Lönar butiken sig och är den värd tiden du lägger ner?

– Den är värd det, men butiken lönar sig inte riktigt ännu. Jag har funderingar på om det går att vidareutveckla natt-öppet med mackor och kaffemaskin.
Butiken har nattöppet en gång i månaden och alltid torsdagen efter den 15:e eftersom de som jobbar kvällsskift på Svenska Fönster får sin lön då. Det finns några stamkunder som alla är nischade på sitt.

– En gång kom det fem personer i bil från Stockholm bara för att handla av mig och jag tyckte att det var konstigt att de inte kunde hitta kängurukött där, berättar Jörgen.

Varifrån kommer grejerna?

– Det är mycket från USA. Jag gillar att de liksom är lite… att det ska vara stort och så, men också från Australien och många andra ställen. Jag har kontakt med skivgrossister och kan beställa vinylskivor och annat också.

Jag gillade att grilla och tyckte att det var tråkigt att begränsa sig till bara gris och ko.

Jörgen sitter på knä framför en hylla med udda chipspåsar, läskedrycker och godis.

Utöver skräck, vilt och hårdrock hittar man allt från chips, godis och läsk till leksaker, spel, heta såser och smycken i Jörgens butik.

Skulle du vilja driva butik i en stad?

– Det skulle såklart gå bättre, men jag skulle hellre vilja att det arrangerades grejer här som gjorde att det blev mer rörelse på gatorna, säger Jörgen och gör en gest ut mot Långgatan. När jag besökte Rättviks marknad insåg jag att jag hade varit helt ensam om utbudet där för där har det mest blivit strumpor och cocosbollar nu.

När Jörgen får frågan om vad han skulle välja om han var tvungen att nischa sig tar han tid på sig och det slutar med att han nog vill fortsätta precis som det är.

– Alla måste ju äta så godis och kött kanske, men det är svårt att välja mellan actionfigurer, filmer och musik, tycker jag.

Flaskor med olika starka såser, "hot sauces", står på en hylla.
I en svart hylla står Kiss-figurer, en Minecraft-T-shirt, Pac-man-magneter och ett Greta Gris-monopolspel.
Jörgen håller i en förpackad strutsfilé.

Världens bästa

Hårdrocksband: Omöjligt att säga ett, så Pretty Boy Floyd, Wednesday 13 och Avantasia.

Skräckfilm: Fredagen den 13:e del VI.

Viltprodukt: Det står mellan struts och känguru.

Jörgen tittar fram bakom några hyllor. Bakom honom står en fullstor pappfigur av Freddy Krueger från den klassiska skräckfilmen Fredagen den 13:e.

Akta dig Jörgen, bakom dig!

Fakta

Namn: Jörgen Arvidsson

Ålder: 47 år

Familj: Singel!

Gör: Arbetar heltid på Edsbyverken och driver butiken Jörgens skräck, vilt å hårdrock.

För öppettider, följ Jörgen på Instagram:
@jorgensskrackvilta
och/eller på Facebook:
’Jörgens skräck, vilt å hårdrock’

Senast uppdaterad