Kontakt

Trötta på rubriker om epor

Text: Ulla-Marie Nilsson. Foto: Christian Olars.

Buskörning, störd nattsömn och upprörda inlägg på sociala medier—eller en gemenskap för unga som bär upp en kultur som funnits i flera generationer? Det är ingen brist på åsikter när frågan om A-traktorer kommer på tal.

Varför kör ni EPA?

– I första hand för att det är roligt och för att du träffar kompisar du inte hade lärt känna annars. Det är inte så att du känner alla som har en EPA, men du vet vilka alla är. Sen är det klart att det också är för att förflytta sig, svarar Albin.

Förutfattade meningar om att det är ungdomar som gillar att meka, men som inte gillar sport som kör EPA fick en törn direkt. Ture har fullt upp på sin fritid med både bandy och fotboll och Albin tillbringar mycket tid på gym. Albin gillar att skruva och Ture kunde ingenting till en början men har lärt sig lite efterhand. Båda är dock eniga om att det är en fördel att kunna meka. Någon dröm-EPA har de inte, möjligen en Volvo 760.

Kupén i Albins EPA-traktor, pyntad med Wunderbaumgranar. På instrumentpanelen står en energidricka.

Albin gillar att meka med sin Epa, men en pyntad insida hör också till.

Ture sitter i sin EPA-traktor. Albin kikar in genom fönstret i bakgrunden.

Ture gillar märkeskläder. Till EPA-stilen hör annars tajta jeans, halvlångt hår och norsk skuskig musik.

Är det svårt att ta traktorkort?

– Jag trodde det skulle vara svårare, men bara man hängde med under teorin så funkar det. Det är ungefär samma teori som när du ska ta körkort bortsett från regler om motorväg, så det blir nog enklare att ta körkort sen, säger Ture.

Epafakta

A-traktor, som ofta kallas EPA, är ett motordrivet fordon i form av en ombyggd bil. A-traktorns hastighet får som högst vara 30 km/h på horisontell väg. För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I eller ett traktorkort. Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort är den 16 år.

Du träffar kompisar du inte hade lärt känna annars.

Ture och Albin sitter på huvarna på sina EPA-traktorer på en asfaltsparkering. På en vägg i förgrunden är det målat graffiti.

Det är tydligt att gemenskapen är det mest centrala. De åker ofta till Bollnäs och några gånger om året ända till Ljusdal, ibland bara för åkandets skull men oftast för att träffa kompisar.

– Jag köpte min första EPA i Malung och det tog 9 timmar att köra hem. Det var roligt, säger Ture.

Ture gillar märkeskläder som Limitato och Lecacci. Albin använder mest hoodie och jeans. När de får frågan om det finns en typisk EPA-stil svarar de unisont ja.

– Tajta jeans med hål i och lite halvlångt hår som går ut på sidorna. Det finns de som lockar det så med locktång också. Musikstilen är norsk, snuskig musik och Eddie Meduza, säger de.

Vad tänker ni kring rubriker och facebookinlägg där det skrivs om Epor? Läser ni trådarna?

– De är vi ganska trötta på faktiskt, svarar Albin, och Ture berättar att han har läst saker om sig själv som inte heller stämmer.

– Jag fick läsa att jag hade spelat jättehög musik, men när det skulle ha inträffat var min EPA på lagning. Det finns många ogrundade rykten och felaktigheter.
På frågan om de har några särskilda planer svarar båda att de här och nu bara ska överleva skolan och ta studenten.

Tre snabba

Bästa skolmaten?
Ture: Vegetarisk schnitzel
Albil: Kycklingfilé och bea

Idol?
Ture: Jag har alltid sett upp till min kusin Eskil!
Albin: Mig själv kanske?

Bästa film eller serie?
Båda, i kör: Cars! (Blixten McQueen del 1)

Ture Widoff

Ålder: 16 år.
Sysselsättning: Barn- och fritidsprogrammet på Voxnadalens gymnasium.
Förutom att köra Epa: Bandy och fotboll!
Musik: Svensk rap.

Albin Widarsson

Ålder: 17 år.
Sysselsättning: Ekonomiprogrammet på Voxnadalens gymnasium.
Förutom att köra Epa: Styrketräning och vara med kompisar.
Musik: Mest hardstyle, typisk gymmusik.

Senast uppdaterad