Kontakt

"Vi arbetar med vår passion"

Text: Ulrica Leandersson. Foto: Christian Olars.

Dietisten Adam Bolays och agronomen Therese Holmstens intresse för fibrer var startskottet för företaget Fibr. Mest känt är företaget för deras havrebars men något många kanske inte känner till är att företaget även jobbar med annan produktutveckling och har till exempel tagit fram en mjukglass. Mjukglassen kommer under sommaren säljas på hälsingegård Ol-Anders i Alfta.

Therese Holmsten och Adam Bolay.

Therese Holmsten och Adam Bolay har flyttat sitt företag till centrala Edsbyn.

–Vi är ett produktutvecklingsföretag som jobbar med fika och mellanmål. Den röda tråden är fibrer och vi vill bidra till att öka fiberintaget. I mjukglassen har vi ersatt de annars vanliga tillsatserna med ingredienser från växtriket. Som strössel kommer man kunna välja bland annat torkade bär, säger Adam.

Företaget har just nu flera produkter på gång och mycket tid går åt till att testa olika recept i provköket. Målet är att produkterna som Fibr tillverkar ska vara fria från de 14 allergener som EU har på sin lista över de vanligaste allergenerna. Det är viktigt för Therese och Adam att de ingredienser de använder har god kvalitet.

– Att vara kreativa i köket är det bästa vi vet och vi utvecklar våra recept själva från grunden. För oss är det viktigt att använda så närodlade råvaror vi kan hitta, att göra ingredienslistan så kort som möjligt och att våra produkter ska passa så många som möjligt, säger Therese.

Att vara kreativa i köket är det bästa vi vet.

Maskin som klistrar Fibr-etiketter.

Paret startade företaget i Uppsala där båda studerade men 2020 flyttade de till Edsbyn där Therese är uppvuxen. I augusti 2021 flyttade de in företaget i nya lokaler i centrala Edsbyn. Företaget har även kunnat anställa fler och just nu sysselsätter de tre personer. Planen är att kunna anställa ännu fler längre fram.

– Att driva företag i Edsbyn är fantastiskt! Vi hade aldrig varit där vi är idag om det inte varit för alla underbara människor. Här är man beroende av varandra, gemenskapen och det lokala. Alla vi mött har varit så oerhört generösa och hjälpsamma, säger Adam.

En hög med Fibr-bars.

Havrebarsen som Therese och Adam tillverkar finns i många olika smaker. Vad sägs om fika i barform?

Therese håller upp en trave med Fibr-lådor.

Under samtalet märks det tydligt hur paret brinner för sitt företag och för att bidra till en levande landsbygd. Passionen för sitt företag märks tydligt:

– För oss handlar företagandet om vad vi kan göra för kunden. När det råkar vara samma sak som vi själva brinner för skapas de bästa produkterna. Då har vi roligt på jobbet samtidigt som vi får nöjda kunder och det är det som gör att företaget överlever. Jag vaknar varje morgon och ser fram emot att ställa mig i köket. Att få hålla på med det man är passionerad över är den bästa lönen, säger Adam.

Närbild på hand som håller i två Fibr-bars i solnedgång.

Fakta

Therese Holmsten

Ålder: 30
Utbildning: Livsmedelsagronom
Favoritpryl i köket: Kolsyremaskin
Äter till vardags: Vegetariska grytor

Adam Bolay

Ålder: 34
Utbildning: Dietist
Favoritpryl i köket: Visp
Äter till vardags: Wraps eller burgare

Senast uppdaterad